Hopp til hovedinnhold

Feiret samenes nasjonaldag

Hans Majestet Kong Harald var til stede under den store feiringen av samenes nasjonaldag i Oslo rådhus i formiddag.

06.02.2023

500 gjester var invitert til markeringen av samenes nasjonaldag i Rådhushallen. Markeringen har blitt en tradisjon i Oslo, etter at den ble gjennomført for første gang i 2003.

Tidligere på formiddagen var det samiske flagget blitt heist i rådhusets borggård. Under flaggheisingsseremonien ble samenes nasjonalsang, Sámi soga lávlla, spilt på rådhusets klokkespill. 

Kongen ble ønsket velkommen til markeringen av ordfører i Oslo Marianne Borgen, Ann Finnbog, representant for 6. februar-komiteen og sametingsrepresentant, og daglig leder for Samisk Hus, Aili Guttorm. 

Sammen med 500 inviterte gjester var Kongen i dag til stede under markeringen av samenes nasjonaldag i Oslo rådhus. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Taler og musikk

Fra scenen i Oslo Rådhus ledet konferansierene Tatjana Kolpus og Aina Madelen Aslaksen programmet. Barnehagebarn fra den samiske barnehagen i Oslo og elever fra Oslo Samiske Skole opptrådte med samisk sang.

Hovedtaler under arrangementet var Dr. Liisà-Ràvna Finbog, som er arkeolog og museolog. Artisten Ulla Pirttijàrvi stod for de kunsteriske innslagene under arrangementet i rådhuset. Kommunal- og distriksminister Sigbjørn Gjelsvik og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim var også til stede og talte under feiringen i Oslo rådhus. 

Barn fra den samiske barnehagen i Oslo opptrådte med sang. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

20 år med samenes nasjonaldag i Oslo rådhus

Første gang samenes nasjonaldag ble markert i Oslo rådhus, var 6. februar 2003. Arrangementet ble gjennomført etter initiativ fra det samiske miljøet.

Den første markeringen for 20 år siden startet med heising av to samiske flagg i Borggården, joik og samenes sang ble spilt på klokkespillet. Deretter ble 100 gjester invitert inn til frokostbuffet i Festgalleriet.

Siden 2003 har arrangementet vokst i størrelse og betydning. I 2023 arrangeres det igjen slik som før pandemien, med 500 inviterte gjester til servering, kunstneriske innslag og taler i Rådhushallen.

Det er 20 året samenes nasjonaldag feires i Oslo rådhus. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook