Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet i London

Kronprinsparets offisielle besøk til Storbritannia markerer det nære og gode forholdet mellom nordmenn og briter. Målet er å styrke samarbeidet innen både energi, grønn industri og kultur.

01.03.2023

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpnet den store næringslivskonferansen som samler norske og britiske næringslivsaktører innen blant annet energi, teknologi og finans for økt norsk-britisk samarbeid for det grønne skiftet. Særlig viktige samarbeidsområder er havvind, hydrogen, CO2-håndtering og teknologi for fornybar energi.

Sterke bånd

- Båndene mellom våre to land er dype og sterke. Vårt forhold bygger på et fundament av mange års samarbeid. Vi er partnere i politikk og kulturliv, i næringsliv, forsvars- og sikkerhetspolitikk – for å nevne noe, sa Kronprinsen da han åpnet næringslivskonferansen.

Kronprins Haakon taler under åpningen av næringslivskonferansen "A strong partnership for the Green Industrial Transition”. Foto: Nina Rangoy / NTB

De historiske, tette båndene mellom Norge og Storbritannina ble ytterligere understreket av Storbritannias energiminister Grant Shapps som i sin tale snakket om at Norge allerede på 40-tallet var en energiproduserende stormakt, med verdens største kraftstasjon på Vemork. Han trakk deretter fram det britisk- norske samarbeidet under den store sabotasjeaksjonen på Vemork under andre verdenskrig.

Litteratur binder oss sammen

Forfatterne Karl Ove Knausgård, Lars Mytting og Siri Helle var de litterære stemmene under bransjetreffet for britiske bokhandlere, forleggere, oversettere og kulturjournalister som ble avhold i den norske ambassadørens residens i Kensington senere samme formiddag. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen åpnet arrangementet, og utenriksminister Anniken Huitfeldt avsluttet det.

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit møtte forfatterne Siri Helle, Lars Mytting og Karl Ove Knausgaard i ambassadørens residens i London. Foto: Nina Rangoy / NTB

- Jeg er dypt takknemlig for forfatternes gaver til oss alle. Litteratur binder oss sammen med fortiden og femtiden, på tvers av kontinenter og ulike livserfaringer. Litteratur binder oss til hverandre, og til oss selv, sa Kronprinsessen i sin åpningstale.

Skatepark i Brixton

Gode møteplasser er viktige for å binde folk sammen og skape et godt lokalmiljø. I ettermiddag besøkte Kronprinsparet Stockwell skatepark i bydelen Brixton der de blant annet fikk møte noen av de unge skaterne som møtes her. Det er det norske selskapet Betongpark som har restaurert denne skateparken i London, som er en av Storbritannias eldste.

 Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit i Stockwell Skatepark - en møteplass for unge i bydelen Brixton. Foto: Nina Rangoy / NTB

På kvelden deltok Kronprinsen og Kronprinsessen på en mottakelse i Lindley Hall i regi av den norske ambassaden.

Møte med Prinsen og Prinsessen av Wales

Deres Kongelige Høyheter Prinsen og Prinsessen av Wales tok imot Kronprinsparet på Windsor Castle torsdag formiddag. Slottet utenfor London er en av residensene til den britiske monarken.

Etterpå deltok Kronprinsen, Kronprinsessen, Prinsen og Prinsessen av Wales på et møte om grønne energiløsninger sammen med representanter for det norske næringslivet.

Kronprinsparet møtte Prinsen og Prinsessen av Wales på Windsor Castle utenfor London. Foto: Kensington Palace

Oppdatert: 02.03.2023

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook