Hopp til hovedinnhold

Hedret foregangskvinner

Kvinner som har gått foran i det norske samfunnet og preget vår felles historie var overskriften da Hennes Majestet Dronning Sonja inviterte til lunsj for foregangskvinner på Det kongelige slott.

08.03.2023

- ­Jeg blir rørt og ydmyk, imponert og stolt når jeg skuer ut over denne forsamlingen –som har vist pågangsmot og besluttsomhet, utholdenhet og vilje til å berike vårt samfunn, det store norske fellesskapet – på hver deres kloke måte, sa Dronningen da hun ønsket de drøyt 50 inviterte kvinnene velkommen.

På gjestelisten sto kvinner, som på hver sin måte har gått foran og banet vei, med bakgrunn fra politikk og forvaltning, næringsliv, forsvar og sivilsamfunn, fra akademia, media, idrett og kultur.

Hege Duckert, Ann-Kristin Olsen og Kamzy Gunaratnam talte under lunsjen. Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff

- Sikkert kunne vi ha fylt dette rommet mange, mange ganger med kvinner som er og har vært foregangskvinner, men nå er dere her, sa Dronningen.

I tillegg til Dronningen var det også taler fra Hege Duckert, Ann-Kristin Olsen og Kamzy Gunaratnam. Lunsjen ble avsluttet ved at den norske jazzlegenden og foregangskvinnen Karin Krog opptrådde.

Karin Krog med musikere avsluttet lunsjen. Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff

- Selv tenker jeg at det å være kvinne i Norge i dag, er annerledes og bedre enn det var for 50 år siden. Vi har fått et samfunn der det i enda større grad enn før er plass til både kvinner og menn, og til å være mann og kvinne slik man selv ønsker. Og dere – dere som sitter her i dag, har i stor grad medvirket til dette. For dette er vi dere alle svært takknemlige, avsluttet Dronningen.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook