Hopp til hovedinnhold

20 år med Speideraksjonen

Rundt et leirbål i Nordmarka fikk Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen høre om hvordan Norges speiderforbund og Flyktninghjelpen samarbeider om Speideraksjonen. 

23.03.2023

Organisasjonene markerer denne våren 20 år med samarbeid om aksjonen. Tusenvis av speidere over hele Norge gjør hver vår en innsats for at barn og ungdom som har flyktet fra krig, vold og uro skal få utdanning. I jubileumsåret går pengene speiderne samler inn til Flyktninghjelpens arbeid for unge flyktninger i Libanon.

Da Kronprinsparet ankom Øvresetertjern i Nordmarka ble de møtt av speidere som stekte vafler på bål. Foto: Lise Åserud, NTB

Rundt et leirbål ved Øvresetertjern i Nordmarka møtte Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit generalsekretær i Norges speiderforbund Stine Schultz Heireng og generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland og flere av de unge speiderne som tar del i årets aksjon.

Erlend, Ragnhild og Kjersti Aurora er speidere fra 17. Oslo Kampianerne speidergruppe, og fortalte om innsatsen de gjør i forbindelse med aksjonen. De tre speiderne har vært med på Speideraksjonen i mange år, og var sterkt engasjert i speidergruppas markering mot Ukraina-krigen foran Oslo rådhus i mars i fjor. Visespeidersjef Ane Nørstebø deltok også i samtalen hvor blant annet internasjonal, ung solidaritet var tema. 

En viktig del av Speideraksjonen er at speidere fra seks år og oppover får erfaring med hva det betyr å engasjere seg for andre. I tillegg får speiderne et innblikk i hva det vil si å være flyktning og måtte forlate hjem, venner, skole og kanskje familie.

Kronprinsessen er høy beskytter for Norges speiderforbund og Kronprinsen er høy beskytter for Flyktninghjelpen.

Kronprinsparet ble tatt imot av generalsekretær i Norges speiderforbund Stine Schultz Heireng og generalsekretær for Flyktninghjelpen Jan Egeland. Foto: Lise Åserud, NTB

Lang tradisjon

For tyvende år på rad ønsker norske speidere å bidra til å gjøre verden bedre sammen med Flyktninghjelpen gjennom Speideraksjonen. Speideraksjonen gjennomføres i april hvert år, og er en del av en lang tradisjon i speideren i Norge. Den første innsamlingsaksjonen i norsk speiderregi ble gjennomført i 1956, den het Speiderjobben. Pengene speiderne samlet inn gikk den gang til å hjelpe ungarske flyktninger.

Den største delen av pengene fra Speideraksjonen 2023 går til Flyktninghjelpens skole- og yrkesopplæringsprosjekter for unge flyktninger i Libanon.

Noen av pengene speiderne samler inn går til Norges speiderforbunds samarbeid med speiderforbund i Zambia og Liberia. Norges speiderforbund har en lang og god tradisjon for å støtte speiderarbeidet i andre land. Det gjør de blant annet gjennom å gi støtte til speideraktivitet der, men også gjennom å bistå med ledertrening og organisasjonsopplæring.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook