Hopp til hovedinnhold

Kroningen i Storbritannia

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet var i dag til stede under kroningen av Deres Majesteter Kong Charles III og Dronning Camilla i Westminster Abbey i London.

06.05.2023

Kongelige, statsoverhoder og statsledere fra hele verden deltok i dag i gudstjenesten i Westminster Abbey der Kong Charles lll og Dronning Camilla ble kronet. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit representerte Norge.

Kong Charles og Dronning Camilla ankom kroningsgudstjenesten i Westminster Abbey med hester og vognen Diamond Jubilee State Coach - etter en to kilometer lang prosesjon fra Buckingham Palace. Langs ruten stod soldater fra hæren, marinen og luftforsvaret. Tusenvis av briter og andre tilreisende hadde også møtt opp for å overvære kongens prosesjon. 

Kong Charles og Dronning Camilla i hest og vogn i den to kilometer lange prosesjonen fra Buckingham Palace til Westminister Abbey. Foto: Jane Barlow / Reuters.

Avla ed

Gudstjenesten ble ledet av erkebiskopen av Canterbury, med over 2000 gjester til stede. Under kroningen avla Kong Charles eden, med hånden på bibelen, der han lovet å styre Storbritannia i henhold til landets lover og sverget troskap til kirken. Kong Charles ble også blant annet salvet med olje på hender, bryst og hode. 

Tradisjon tro ble St. Edwards krone, laget i 1661, plassert på hodet til Kong Charles under kroningen. Den veier omtrent 2,2 kilo og er laget i solid gull.

St. Edwards krone har blitt brukt i kroningen av enhver britisk monark siden kroningen av Kong Charles ll.

Kongen ble kronet i St. Edwards stol, laget i 1300 for Edward l og brukt ved hver kroning siden den gang. Stolen står permanent i Westminister Abbey.

Deretter ble Dronning Camilla kronet. Hun bar Queen Marys krone ved kroningen – det er første gang den er tatt i bruk siden 1700-tallet. 

I anledning kroningen ble det fremført tolv nye verk med musikk - blant annet en kroningssang laget av Andrew Lloyd Weber og en kroningsmarsj av Patrick Doyle. Den offisielle kongelige harpinisten Alis Huws opptrådte som en del av kroningsorkesteret. 

Det ble fremført flere spesiallagde verk under seremonien. Foto: Richard Pohle / Reuters.

Etter gudstjenesten returnerte Kong Charles og Droning Camilla til Buckingham Palace i en større seremoniell prosesjon - «kroningsprosesjonen» - sammen med flere andre medlemmer av den britiske kongefamilien.

Kronprinsparet på vei inn i Westminster Abbey. Foto: Henry Nicholls / Reuters.

Kongen gratulerte

Hans Majestet Kong Harald har også sendt sin gratulasjon til Kong Charles lll og Dronning Camilla i anledning kroningen:

Your Majesties,

On the occasion of your Coronation, I wish to extend to Your Majesties my sincere congratulations and best wishes for yourselves and your family, and my hopes for the welfare and prosperity of the peoples of the United Kingdom and the Commonwealth.

Harald R


Gratulasjon til Storbritannias konge og dronning

Kroningshelg

Kroningen av Kong Charles og Dronning Camilla vil bli markert med arrangementer over hele Storbritannia gjennom helgen. Det blir blant annet en konsert på Windsor Castle. 

Fredag ettermiddag var Kronprinsen og Kronprinsessen også til stede under en mottakelse på Buckingham Palace i London i anledning kroningen. 

Signingstradisjonen

Den 22. juni 1906 ble Kong Haakon og Dronning Maud - som var britisk prinsesse - kronet i Nidarosdomen i Trondheim. Det er den siste kroningen som har funnet sted her i landet. Kong Olav, og senere Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja, ble signet i Nidarosdomen, men ikke kronet. Signing av Kongen er en tusenårig tradisjon i Norge.

Vår kongefamilie var til stede under kroningen i Storbritannia i 1937, da Kong George Vl og Dronning Elizabeth ble kronet i Westminster Abbey ved Dronning Maud, Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha. Dronning Maud var på dette tidspunktet eneste gjenlevende barn av Kong Edward Vll. I forkant av kroningen ble hun tildelt storkorset av Victoria-ordenen. Over kjolen bar Dronningen en purpurfarget fløyelskappe kantet med hermelin - den samme som hun bar under kroningen av sin far i 1902. 

Prinsesse Astrid, fru Ferner minnes med glede kroningen av Dronning Elizabeth i 1953. Prinsessen representerte Kongehuset sammen med sine foreldre Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha under seremonien i Westminster Abbey for snart 70 år siden. 

Hertugen av Edinburgh – Prins Philip – tok imot Prinsesse Astrid, fru Ferner og Kronprinsesse Märtha da de kom med Kongeskipet «Norge» til Westminster Pier i London for å delta ved kroningen av Dronning Elizabeth for snart 70 år siden. Foto: AP/NTB

 

 

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook