Hopp til hovedinnhold

Gatelagskamp i Asker

Deres kongelige høyheter Kronprinsparet var til stede da Asker gatelag møtte Stabæk gatelag til lokaloppgjør på Føyka stadion i Asker. De to fotballagene markerer begge ti år med samhold, idrettsglede og engasjement i år.

10.05.2023

Gatelagene er et tilbud for mennesker med rusrelaterte utfordringer, og en arena hvor spillerne skal få faste rutiner, meningsfulle aktivteteter og følelse av mestring. I dag eksisterer det 30 gatelag, organisert under paraplyorganisasjonen Fotballstiftelen, rundt i fotballklubber i Norge. 

Asker Fotball og Stabæk Fotball etablerte i 2013 gatelag nummer to og tre i Norge. De to klubbene sørger for sterke fellesskap for spillerne - med fokus på mer enn fotball og trening. 

Hver uke møtes spillerne til tre treninger med lunsj året rundt, seriespill og turneringer om sommeren. Det har vist seg å være viktige tiltak for å skape trygge rammer for mennesker med utfordringer knyttet til rus. 

Kronprinsparet fulgte lokaloppgjøret mellom Asker og Stabæk gatelag fra sidelinjen sammen med blant andre ordfører i Asker kommune Lene Conradi. Asker etablerte gatelag for rusavhengige i 2013, og er dermed en av de mest erfarne klubbene i Fotballstiftelsen. Foto: Lise Åserud, NTB

Kronprinsparet møtte spillere, trenere og involverte i prosjektet da det var duket for kamp mellom Asker og Stabæk gatelag på Føyka stadion i Asker. Etter å ha fulgt en spennende andreomgang kunne Kronprinsparet gratulere spillerne fra Stabæk med seieren. 

Etter kampen ble Kronprinsparet ledsaget til "VIP-brakka" på Føyka stadion. Her fortalte trener for Asker Gatelag André Muri, trener for Stabæk Gatelag Espen Lindmark, daglig leder for Asker Fotball Rolf-Magne Walstad og styreleder i Gatelagsstiftelsen Arne Knoph om gatelagene og arbeidet rundt laget. Ordfører i Asker kommune Lene Conradi fortalte om hvordan de samarbeider med Asker Fotball om tiltak som gatelaget.

Sterkt felleskap - mer enn fotball

Det å få struktur i hverdagen, utvikle bedre fysisk form og trene spillerne til en fremtid i arbeidslivet er et viktig fokus i gatelagene. 

Anledninger til samtaler er også viktig - til og fra trening, på reiser til kamper og ikke minst under og etter måltider. I brakka på Føyka stadion fikk Kronprinsparet ta del i gode samtaler og pizzalunsj med spillerne etter kampen. Spillerne delte sine historier og fortale om hva tilbudet betyr for dem og deres hverdag.

Kvinner og menn spiller sammen på gatelagene. På trening har Asker gatelag ofte hatt mer enn 50 prosent kvinner. Foto: Lise Åserud / NTB

Gatelagene i Norge

Det første gatelaget ble etablert i Fredrikstad i 2011.  I 2015 ble Fotballstiftelsen etablert som paraplyorganisasjonen som organiserer lagene i norske toppfotballklubber. 

I 2022 var nesten 1200 spillere med på et gatelag, og siden Fotballstiftelsen ble opprettet har tilbudet resultert i mer enn 600 "overganger" til lønnet arbeid, skole eller arbeidstreningsprosjekter. Samtlige eliteserieklubber i Norge har nå et gatelagsprosjekt gående. 

Lagene er en arena hvor det skal bygges trygge rammer med formål å gi utgangspunkt for varig endring. Det alltid like viktige er og blir de faste treningene på dagtid. Uke etter uke møtes spillere til fellesskap, glede, fysisk trening, mestring, mat og sosial trygghet. 

Det ble felles lagfoto etter kampen. Foto: Lise Åserud / NTB

Frivillighet sentralt

Frivilligheten står også sterkt i Gatelagene - i 2022 ble det lagt ned nesten 9000 dugnadstimer. I snitt er det tre frivillige fast rundt hvert gatelag - og mange frivillige rundt de ulike arrangementene.

I tillegg jobber spillerne titusenvis av dugnadstimer i og rundt klubbene - noe som også blir viktige inkluderingstiltak og indirekte arbeidstrening. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook