Hopp til hovedinnhold

Hurra for 17. mai!

Nøyaktig klokken 10.30 kom Kongefamilien ut på Slottsbalkongen for å hilse barnetoget i Oslo. Det var riktignok én som manglet: Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra er russ i år og feirer med kullet sitt.

17.05.2023

Forsvarets stabsmusikk ledet barnetoget inn på Slottsplassen, og spilte opp til Kongesang og Nasjonalsang med Oslo Håndverker Sangforening og 17. maikomitéen som forsangere. Så strømmet barna inn over Slottsplassen.

 Barnetoget nærmer seg Slottsbakken. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Først kom elevene fra skolene Svarttjern, Rommen og Lutvann. Det er alltid skoler som jubilerer som går først i toget, og alle disse tre feirer 50 år i år. Til sammen er det 110 skoler og anslagsvis 30 000 elever i toget i oslo i år.   

Kongefamilien hilser barnetoget i Oslo fra Slottsbalkongen. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Prinsesse Ingrid Alexandra er i avgangselev ved Elvebakken videregående skole i år og feirer russetiden sammen med kullet sitt. Dermed var Prinsessen heller ikke til stede da resten av Kronprinsfamilien hilste barnetoget i Asker utenfor Skaugum.

 Kronprinsfamilien kommer ut for å hilse barnetoget i Asker. Foto: Lise Åserud / NTB

17. mai-blomsterbarn på Skaugum. Foto: Lise Åserud, NTB

Kronprinsfamilien hilser barnetoget i Asker utenfor Skaugum. Foto: Lise Åserud / NTB

Foto: Lise Åserud / NTB

Historien

Det var Kong Haakon og Dronning Maud som etablerte skikken med å hilse barnetoget i Oslo fra Slottsbalkongen. Tradisjonen ble etablert i 1906 har vært holdt i hevd siden. De eneste unntakene har vært i 1910, da Dronning Mauds far, den engelske Kong Edward, ble gravlagt, i krigsårene 1940–1944 og under koronapandemien 2020-2021.

Kong Haralds første 17. mai på Slottsbalkongen,1938. Fotograf ukjent, De kongelige samlinger

I dag er feiringen av 17. mai nært knyttet til barnetoget, men slik har det ikke alltid vært.

Les om barnetogets historie

 

Fakta

Fakta om feringen av 17. mai

1814: Grunnloven blir utformet og vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll.

1815: Den antatt første markeringen av 17. mai finner sted i Trondheim. 

1828: Kong Carl Johan, Konge over Norge og Sverige fra 1818 – 1844, legger ned forbud mot å feire Grunnlovsdagen. Han så markeringen som en revolusjonær handling og en provokasjon overfor Sverige.

1829: Den svenske stattholderen von Platen setter inn både kavaleri og infanteri mot borgere og studenter som ønsket å markere 17. mai på Stortorget i Oslo. Det såkalte "Torgslaget" vakte harme og førte etterhvert til at forbudet mot feiring ble opphevet.

1836: Stortinget holder 17. maifest for første gang. Dette regnes som innstiftelsen av 17. mai som nasjonaldag. 

1845: Kong Oscar I har en helt annen holdning. Ved feiringen av 17. mai i Kristiania i 1845 hilser Kongefamilien ”fanetoget” fra Paleet hvor de bodde når de besøkte byen.

1869: Skolestyrer Peter Qvam får ideen til det første barnetoget. Sammen med sin venn, dikteren Bjørnstjerne Bjørnson, argumenterer han ivrig for å arrangere barnetog for å feire nasjonaldagen.

1870: Det første barnetoget går til Slottet, hvor man sang Kongesangen foran slottsbalkongen.

1889: De første barnetogene besto bare av gutter. Nå går også jentene med.

1905: Rødrussen er med i 17. maitoget for første gang.

1906: Kong Haakon og Dronning Maud innstifter skikken med å hilse barnetoget i Oslo fra Slottsbalkongen. 

1945: 202 000 skolebarn deltar i det første barnetoget i Oslo etter fem års okkupasjon.

2020: Koronapandemien legger begrensinger på hvordan nasjonaldagen kan feires på gunn av smittevern. For første gang siden 2. verdenskrig feires 17. mai uten barnetog.

2022: Koronatiltakene i Norge er over og vi kan igjen feire 17. mai på tradisjonelt vis. Rekordmange 130 skoler deltar i toget.


Det er tradisjon at Kongefamilien hilser barnetoget i Oslo fra Slottsbalkongen hvert år. Prinsesse Ingrid Alexandra er 5. generasjon som går inn i denne tradisjonen. 

Barnetoget på vei oppover Karl Johans gate mot Slottet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook