Hopp til hovedinnhold

– Godt å være i Nord-Norge igjen

Deres Majesteter Kongen og Dronningen innledet i dag fylkesturen i Nordland. – Vi puster så fritt her i nord – hvor det er så mye hav, fjell og himmel. Og helt spesielt mange hyggelige mennesker, sa Kong Harald, som holdt turens første tale.

05.06.2023

I løpet av fire dager besøker Kongeparet seks kommuner i Nordland som de tidligere ikke har vært på offisielt besøk i – Hemnes, Hattfjelldal, Leirfjord, Vevelstad, Sømna og Bindal.

Hemnes kommune var første stopp på fylkesturen.

 Aiden Patrik Haugli (9) og Andrea Sørli (10) ga Kong Harald og Dronning Sonja blomster ved ankomst Hemnes. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Matkultur og båtbyggertradisjon 

Klokken 10.00 gikk Kongeparet i land på Hemnesberget kai og gikk derfra til Sjøgata hvor det var satt opp en scene.  

Det ble to stopp underveis. Steinar Jørgensen fortalte om båtbyggertradisjoner i Hemnes. Jørgensen har gjennom mange år engasjert seg i båtbyggertradisjonen på Hemnesberget med omland. Kommunen var ledende innen båtbygging fram til 1970-tallet. Kongen snakket også om Hemnes sin stolte båtbyggertradisjon i sin tale og la samtidig til. 

– Det er viktig å ta vare på gamle håndverkstradisjoner – bare spør Dronningen. Hun er ikke til å stoppe hvis hun først begynner å snakke om dette, sa han og lokket fram smil og latter.

Her er hele Kongens tale

Kongeparet fikk høre om båtbyggertradisjonen i Hemnes Foto: Annika Byrde / NTB

Ved neste stopp fikk Kongeparet en innføring kamkakekulturen. Heidi Fagerbakk og Olav Mastervik fra bygdelaget i Bleikvassli jobber med å videreføre kunnskapen om den lokale tradisjonsmaten. Kamkake er et særegent bakverk og bakes stort sett bare i Korgen, Bleikvassli og Leirskardalen i Hemnes. Kamkakekulturen strekker seg langt tilbake i tid. Dikterpresten Petter Dass (1647-1707) skrev om "Kam-Kager" i diktet Nordlands Trompet.

Heidi Fagerbakk og Olav Mastervik ga Kongeparet en innføring kamkakekulturen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Samisk arv og Hemnesjazz

Fra scenen ble det presentert en forestilling som ga et innblikk i Hemnes kommunes historie og kultur. Hemnes og Helgeland er et sørsamisk og umesamisk område, og først på programmet fra scenen stod et danseutdrag fra Klemetspelet – et historisk skuespill om fjellmannen og sørsamen Klemet Person. Rundt forrige århundreskifte bodde han i lag med familien sin under en steinhelle øverst i Leirskardalen.

Kongeparet fikk oppleve dans fra «Klemetspelet». Foto: Annika Byrde / NTB

– Her kryr det åpenbart av musikalske talenter og kreativ kraft, sa Kongen Harald, som sammen med Dronning Sonja fikk oppleve vakker sang av pensjonistene i Onsdagskoret, tidligere Idol-deltaker Astelle (Anna Anita Jaskiv), de syngende husmødrene i Bitchy Big Boobies, tiendeklassingen Lisbeth Buskli og jazzsangerinnen Sigrid Brennhaug.

Jazz står sterkt i Hemnes, og hvert år, i begynnelsen av august, blir Hemnesjazz arrangert i vannfronten på Hemnesberget.

Maja Standahl (17) fra Polarsirkelen vgs. og Adrian Vassdal (15) fra Korgen sentralskole fylte rollen som konferansier i Hemnes. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Astelle sang på ukrainsk for Kongen og Dronningen. Astelle er fra Hemnes, men har røtter i Ukraina. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Ordfører Paul Asphaug talte, og det ble hilsen fra ukrainerne i Hemnes og historier fra andre verdenskrig og tusenårsstedet Lapphella. Etter forestillingen hilste Kongen og Dronningen på fire personer som har fått Kongens fortjenstmedalje og Birgit Sandmo som var blomsterpike da Kong Olav og Prinsesse Astrid besøkte Hemnes under kongeferden til Nord-Norge i 1959.

Hemnes er den mest folkerike kommunen som Kongeparet skal besøke på fylkesturen, med i overkant av 4400 innbyggere. Hemnes kommune har fem tettsteder: Hemnesberget, Finneidfjord, Bjerka, Bleikvasslia og Korgen. Her ligger også Nord-Norges høyeste fjell – Oksskolten på 1916 meter. 

Kongeparet vinker farvel til Hemnes fra Kongesjaluppen. Herfra går turen videre til Hattfjelldal kommune. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook