Hopp til hovedinnhold

Den samiske arven

I Hattfjelldal, Aarborte på sørsamisk, ble Deres Majesteter Kongen og Dronningen ønsket velkommen av barn og unge som sang og snakket på sørsamisk og norsk. I denne kommunen på Helgeland har samisk og norsk kultur eksistert side om side i generasjoner.

05.06.2023

Hattfjelldal, med sine nesten 1300 innbyggere, er den andre kommunen Kongeparet besøker offisielt under årets fylkestur til Nordland. 

Svært mange av de 1500 innbyggerne i Hattfjelldal var møtt fram for å møte Kongen og Dronningen. Foto: Annika Byrde / NTB

De 105 elevene på Hattfjelldal skole fremførte den sørsamiske barnesangen "Akte-Gøøkte-Golme", på norsk "En-to-tre", da Kongeparet hadde ankommet sceneområdet i Hattfjelldal. Konferansierene Solrid Svarto (14) og Amund Sjåvik (15) ønsket alle velkommen: Buerie båeteme!

Sørsamisk og norsk likestilte språk 

Hattfjelldal kommune er samisk forvaltningsområde, som betyr at sørsamisk og norsk er likestilte språk i kommunen. Før Dronningens tale fremførte skolekoret "Hattfjelldalsangen".

Konferansierer Solrid Svarto (14) og Amund Sjåvik (15) ønskey velkommen på samisk og norsk. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Navnet Hattfjelldal har sitt opphav etter den karakteristiske fjelltoppen Hatten på 1128 meter. Kommunens sørsamiske navn Aarborte beskriver et landskap der det er tidlig vårbeite å finne for reinen.

Buerie biejjie (god dag). Det er en stor glede å være her i Hattfjelldal, Aarborte, sa Dronning Sonja fra talerstolen. - Heldige er vi som får dele denne storslåtte naturen, ja nasjonalparken, med folk på begge sider av grensen, med dyr, planter og med alt levende.  

Dronningen løftet fram arven etter Elsa Laula Renberg – en samisk foregangskvinne, reineier og jordmor med sterke røtter til Hattfjelldal. I forrige uke la Sannhets- og forsoningskommisjonen sin alvorstunge rapport om statens fornorsking av samer, kvener og skogfinner, og Dronningen delte også tanker rundt dette.

Dronning Sonja taler i Hattfjelldal. Foto: Annika Byrde / NTB

Det er mitt håp at den nylig fremlagte rapporten om fornorskningen overfor samer, kvener og skogfinner vil gjøre noe positivt med oss. At vi vil lytte, med et ønske om å forstå, og lære av historiene som fortelles i den. Slik at vi sammen kan gå videre – litt klokere og ydmyke i møte med den fryktelige uretten som ble begått over så lang tid. Det er et felles ansvar for oss alle.

Les hele Dronningens tale

Arrangerte sitt eget barnetog

Det var et vakkert syn da barnehagebarn og elever i småskolen gikk parade forbi Kongeparet, med norske, samiske og mange andre flagg, for å gjøre sin versjon av barnetoget i Oslo 17. mai. Programmet i Hattfjelldal bød også på en mangfoldig musikalsk opplevelse – fra gammeldans til joik.

Barna i Hattfjelldal gikk tog for Kongen og Dronningen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Kongeparet hilser barnetoget i Hattfjelldal. Foto: Annika Byrde / NTB

Besøkte markedsboder

På gårder og bedrifter i kommunen produseres det prisbelønnet tradisjonsmat, bruksting og opplevelser. Flere av bedriftene hadde tatt med seg vareutvalget sitt til en egen markedsbod og presenterte Kongeparet for alt fra kaffepølse, brus av mjødurt, marmelade, geitost, fjellrøye og reinkjøtt – til melkekake og gomme, som er festmat i Hattfjelldal.

Kongen og Dronningen besøkte boder med lokalt håndverk og tradisjonsmat. Foto: Liv Anette Luane. Det kongelige hoff

Kongeparet besøkte også en bod der administrerende direktør Bjørn M. Jarmund i den lokale hjørnesteinsbedriften Arbor fortalte om produksjonen av sponplater til Norden, med Norge som hovedmarked. Bedriften sysselsetter 65 ansatte. Den første fabrikken startet opp i 1957 – i en hangar som tyskerne bygde under andre verdenskrig.

I morgen fortsetter fylkesturen og reisen videre til kommunene Leirfjord og Vevelstad på Helgelandskysten. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook