Hopp til hovedinnhold

Fortsatte ferden langs Helgelandskysten

Kongeparet fikk kjennskap til både fortidsminner og framtidsplaner da fylkesturen fortsatte med besøk i Leirfjord og Vevelstad. - Det er utrolig hvordan så få mennesker får til så mye, sa Hennes Majestet Dronningen, og berømmet kreativiteten i nord.

06.06.2023

Kongeparet ankom Leirfjord kommune i formiddag med Kongeskipet Norge.

Saimon Okobalidet (8) og Mary Loise Renfjell (8) overrakte blomster til Kongen og Dronningen da de gikk i land. De ble ønsket velkommen av ordfører Ivan Haugland og politimester Heidi Kløkstad. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Turen gikk til idrettsplassen der det var invitert til folkefest med sang og musikk. Leirfjord Seniordans feirer 25-årsjubileum i år og skapte entusiasme med sin "Rumba under stjernene". Til slutt sjarmerte de unge turnerne fra Leirfjord idrettslag alle med sin oppvisning.

Turnoppvisningen ble avsluttet med spenstige svev fra trampetten. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Leirfjord er blant kommunene i Norge med høyest andel befolkning over 100 år, og kommunen kan skryte av god eldreomsorg, noe Kongen også gjorde et poeng av i sin tale.

Når både Dronningen og jeg nå er godt over 80, gleder vi oss alltid til å komme til nye steder som er kjent for sin gode eldreomsorg. Og sannelig: Her i Leirfjord kjente vi på omsorgen fra vi satte første fot på land, sa Kong Harald.

Les hele Kongens tale

Men tilveksten av unge krefter er også god. Dette er en utkantkommune som går mot strømmen med vekst i folketallet de siste ti årene. Det betyr blant annet ny ungdomsklubb, nytt skolebygg og at barnehagetilbudet er blitt bygget ut. 

Kongeparet følger kulturprogrammet på Leland idrettsplass. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff  

Etter kulturprogrammet, besøkte Kongeparet boder der de blant annet fikk se bilder barnehagebarn og skoleelever hadde laget og smakte på lokal og internasjonal tradisjonsmat – et uttrykk for dagens mangfoldige Leirfjord. Kongen og Dronningen fikk også høre om planene for Arven, som skal bli et kunnskapssenter for fremtidens fornybarsamfunn. 

- Bygget og planene ser imponerende ut. Og dette er viktig! For vi alle trenger å lære om sammenhengene: Om hvor ressursene våre kommer fra, hvordan vi best kan forvalte dem og hvordan vi i fremtiden kan utnytte dem best mulig, til glede og nytte for flest mulig, sa Kongen.

Videre til Vevelstad

I ettermiddag la Kongeskipet til utenfor Vevelstad, og her startet programmet med et åpent arrangement på Vevelstad Bygdetun. 

Mange av Vevelstads rundt 460 innbyggere hadde samlet seg på Bygdetunet for å ta del i det kongelige besøket. Foto: Annika Byrde / NTB

Kongeparet fikk blant annet oppleve deler av Vevelstadspelet, som tar utgangspunkt i Magnus Berrføtts saga fra Snorres "Heimskringla", og striden mellom ham og Kong Håkon Magnusson "Toresfostre". Det er bare innbyggere som deltar i spelet, og alle er amatører. 

Spelet tar utgangspunkt i hendelser som fant sted her på Vevelstad. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff 

Kongeparet fikk også høre sang og musikk, samt en innføring i planene om et nytt museumsbygg.

- Musikk, kor, korps og teater – jeg er imponert over allsidigheten og initiativene dere har tatt her i bygda. Vevelstad må være et godt sted å vokse opp – og å leve hele livet ut, sa Dronning Sonja.

Les hele Dronningens tale 

Kongeparet besøkte også vakre Vevelstad kirke, som huser et unikt maleri skapt av den italienske kunstneren Joseph Pisani. Maleriet var ferdig da kirken ble tatt i bruk i 1796. Ordfører Torhild Haugan er også kunsthistoriker og kunne gi en innføring om maleriet som man ikke noe lignende av i hele Norden.

27 skoleelever sang for Kongen og Dronningen under besøket i vakre Vevelstad kirke. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff 

Alle innbyggerne invitert på middag

Vevelstad ligger vakkert til på Helgelandskysten. Det bor om lag 460 mennesker i kommunen, som er en av Norges minste. Derfor benyttet kommunen anledningen til å invitere alle innbyggerne på middag med Kongen og Dronningen.

Menyen i kveld består av lokale råvarer til alle rettene og kaffe fra det historiske handelsstedet Forvik, som ligger i kommunen. Elever fra kokk- og servitørfag ved Brønnøysund videregående lager og serverer maten.

Etter kirkebesøket møtte Kongeparet pressen. De fortalte om sine opplevelser første del av fylkesturen og svarte på spørsmål fra journalistene. Dronningen berømmet den utrolige kreativiteten og hvor mye som utrettes i de små kommunene. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

 
I morgen fortsetter Kongeparet fylkesturen i Nordland, og turen går til Sømna kommune

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook