Hopp til hovedinnhold

Åpnet Astrup Fearnley Museets jubileumsutstilling

Astrup Fearnley Museet fyller i år 30 år. – Det som ble etablert i 1993 av én persons entusiasme for samtidskunst, er blitt et åpent og sterkt museum, sa Hennes Majestet Dronningen under åpningen av jubileumsutstillingen Before Tomorrow.

22.06.2023

Utstillingen rommer mer enn 100 verk fra en av Europas mest omfattende samlingen med internasjonal samtidskunst – fra kjente ikoniske verk til nye innkjøp. Utstillingen fyller begge museumsbyggene ved fjorden.

Dronning Sonja og Solveig Øvstebø, direktør ved Astrup Fearnley Museet, foran verket “Apparizione (1-3)” av Sigmar Polke. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

– Tittelen på utstillingen, Before Tomorrow, antyder at vi gjennom kunsten både kan lære av vår nære fortid, og se vår samtid fra nye vinkler. Samtidig uttrykker tittelen hva som ligger foran oss – i morgen og i fremtiden, sa Dronning Sonja i åpningstalen i går kveld.

Dronningen omtalte sine mange spennende og store kunstopplevelser i museet og erklærte at feiringen også var en hyllest til dets grunnlegger Hans Rasmus Astrup, som gikk bort i 2021.

Les Dronningens åpningstale her

Astrup Fearnley-samlingen består av mer enn 1500 verk. Hans Rasmus Astrup begynte dette arbeidet allerede på 1960-tallet og ble med årene rangert som en av verdens mest aktive og innflytelsesrike samlere.

Børre Sæthre viser fram verket sitt “My Private Sky”. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

I jubileumsutstillingen gjenskapes et utvalg installasjoner for første gang siden de opprinnelig ble vist i museet. En av disse er Børre Sæthres "My Private Sky" – et verk som først ble vist i 2001 og nylig er innkjøpt til samlingen.

Etter åpningen fikk Dronningen en omvisning i utstillingen og anledning til å høre kunstnerne Børre Sæthre, Ann Cathrin November Høibo og Mathias Faldbakken fortelle om verkene sine.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook