Hopp til hovedinnhold

Bakgårdsfest på Slottet

Fredag kveld ble Kronprinsparets 50-årsdager feiret med gjester fra hele landet. Det var duket for Slottets aller første bakgårdsfest.

25.08.2023

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen ønsket en feiring av Norge og fellesskapet som markering av 50-årsdagene sine. Gjestene er mennesker Kronprinsparet har møtt på sine mange besøk rundt i landet, i tillegg til samarbeidspartnere, representanter for beskytterskapsorganisasjoner og det offisielle Norge.

Kveldens jubilanter ankommer bakgården i følge med Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Klokken 18.00 begynte gjestene å ankomme Slottets hovedport, og etter et musikalsk forspill i Store festsal med musikere fra Norges Musikkhøgskole kunne Hennes Majestet Dronningen ønske alle velkommen til Bakgårdsfest.

Velkommen 

- Hver og en må finne sin måte å feire livets milepæler på som passer akkurat for dem, sa Dronningen. - Og nå når vårt kjære kronprinspar – Haakon og Mette-Marit – begge har fylt 50 år, valgte de også sin egen måte.

- De ønsket å bruke jubileumsåret sitt til å reise rundt i Norge og besøke steder, mennesker og miljøer de setter pris på. Dessuten ville de gjerne ha en fest på Slottet som ikke var helt «slottsk». Derfor har vi, som dere skjønner, skapt for første gang en bakgårdsfest – helt i Kronprinsparets ånd!

Dronningen ønsker velkommen til Bakgårdsfest på Slottet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I Slottsgården var det dekket 48 bord under telttak, til vern mot regnet. Store mengder blomster, levende planter og trær pyntet opp omkring bordene.

Det meste på menyen var basert på norske råvarer. Det ble servert en grillmeny kveite og kalv, i tillegg til laksesashimi og en rekke vegetariske retter. I glassene fikk gjestene alkoholfri cider.

Ved bordene i Slottsgården. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

 Ved bordene i Slottsgården. Foto: Hanna Johre / NTB

Hva er det beste ved Norge?

Da det ble Kronprinsparets tur til å tale, benyttet de anledningen til å fortelle om hva de setter pris på ved landet vårt.

- Nå vil vi gjerne fortelle litt om hva som gjør Norge til Norge for oss – og om hvorfor vi er så glade i landet vårt, sa Kronprinsen. - Mange sier at den vakre naturen er det beste ved Norge. At vi har tillit til hverandre. At vi er et litt reservert, men hyggelig folk som stort sett er greie med hverandre. Og alt dette er jo sant. Men for å oppdage noe av det som gjør Norge virkelig vakkert for oss, må vi tett på menneskene. Gjerne på små steder.

Kronprinsparets tale

Kronprinsen og Kronprinsessen holder sin tale. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kronprinsen og Kronprinsessen fortalte om mennesker de har møtt på reisene sine (og hvor mange også var blant gjestene i kveld).

- Det som virkelig er vakkert ved Norge er å vite at vi kunne stått her hele kvelden og fortalt historier som disse. Om mennesker som skaper dette landet i kraft av den de er, det de gjør og det de betyr for andre, sa Kronprins Haakon.

Statsminister Jonas Gahr Støre holdt tale for Kronprinsparet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

En konsert med artisten Dagny var regjeringens gave til Kronprinsparet. Og hun avsluttet med å lede selskapet i 'Bursdagssangen.

Dagny sang for Kronprinsparet og gjestene i Slottsgården. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Til slutt kom desserten på bordet: Bursdagskake og pinneis. Isen er laget av Cousins - et av prosjektene Kronprinsparets fond samarbeider med.

Bursdagskake og pinne-is avsluttet måltidet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

 - Vi føler oss heldige

Kronprinsessen avsluttet talen med å takke gjestene:

- Takk for at dere ville komme og feire sammen med oss. Feire Norge. Feire det vi har skapt sammen. Feire det vi kan være for hverandre, og for landet vårt. 

 

Se fotoalbum for flere bilder fra feiringen

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook