Kystpilegrimsleia
Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit vandret langs deler av Kystpilegrimsleia.
Kystpilegrimsleia er et nettverk av historiske pilegrimsruter som strekker seg langs kysten av Norge. Disse rutene har en lang historie som strekker seg tilbake til middelalderen da pilegrimsferder var en vanlig religiøs praksis.
Kystpilegrimsleia forbinder en rekke viktige pilegrimsmål og helligdommer langs kysten, inkludert kirker, klostre og hellige steder. De 26 etappene mellom Egersund og Trondheim på totalt 1028 km varierer i lengde og vanskelighetsgrad, og de tilbyr pilegrimer og vandrere muligheten til å oppleve den storslåtte norske naturen samtidig som de utforsker landets rike kulturarv.
Statsforvalter Bent Høie var med og gikk de første kilometerne av turen. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff
Vandringen begynte ved vakre Egersund kirke, som er det første såkalte «nøkkelstedet» langs Kystpilegrimsleia. Her fikk Kronprinsessen utdelt sitt pilegrimspass, og fikk turens første stempel. Dette "passet" har man med seg videre langs kysten og får stempler langs veien. I Egersund kirke var det også tid til lystenning og en rolig stund i kirken før selve gåturen begynte. Herfra gikk ferden gjennom landskap og på stier som har vært vandret i generasjoner.
I Egersund kirke fikk Kronprinsessen utdelt pilegrimspass og turens første stempel i passet. Foto: Carina Johansen / NTB
Denne gangen endte vandringen ved Hå gamle prestegård, i Hå kommune. Herfra fortsetter pilegrimsleia helt opp til Nidarosdomen, men de resterende etappene får muligens spares til en senere anledning.
Kystpilegrimsleia er én av 11 pilegrimsleder i Norge, som alle har Nidarosdomen som mål. Leia er også en del av det større europeiske pilegrimsnettverket. Pilegrimsvandringen gir en unik mulighet for refleksjon og tilknytning til naturen og historien. Kystpilegrimsleia ble offisielt åpnet av Dronning Sonja på øya Selja i 2018.
Aktuelle saker
Gardens kirkeparade i Oslo domkirke
Hans Majestet Kongens Gardes kirkeparade er en årlig førjulstradisjon for ansatte, offiserer og vernepliktige i Garden. Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede ved den høytidelige gudstjenesten i en fullsatt domkirke.
Solidaritetsmarkering i Oslo domkirke
I anledning FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk inviterte Oslo domkirke til en solidaritetsmarkering. Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede.