Byutvikling og natur i Oslo
Grønn omstilling, bærekraft og byutvikling er tema under statsbesøket fra Danmark, og i dag ble Deres Majesteter Kong Frederik og Dronning Mary bedre kjent med Oslo - både byen og naturen omkring.
Nærheten til naturen som omkranser hovedstaden sto sentralt da Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen tok med seg sine danske gjester på tur til Østmarka. Det er svært enkelt å komme seg fra byens sentrum og ut i naturen, og De kongelige gjorde som så mange andre i samme ærend: De tok T-banen.
Oslomarka er bare en T-banetur unna. Foto: Lise Åserud, NTB
Skolebarn fra Bøler skole møtte følget på Ulsrud stasjon. Foto: Lise Åserud / NTB
På tur rundt Ulsrudvannet
Vel framme ved Ulsrudvannet, la følget ut på tur anført av Henning Hoff Wikborg - daglig leder i Den Norske Turistforening (DNT). Underveis møtte de flere av DNTs turledere og ungdom som deltar i prosjektet "Unge naturtalenter". De unge fortalte om de mange opplevelsene de får gjennom et år med samlinger og turer i prosjektets regi. Kano og kajakk, klatring og skredkurs gir naturtalentene erfaring med mange ulike former for friluftsliv og fellesskap.
Kronprinsparet og DNT tok Kong Frederik og Dronning Mary med på tur rundt Ulsrudvannet i Østmarka. Foto: Lise Åserud / NTB
Østmarka nasjonalpark
De kongelige fikk også høre om Østmarka nasjonalpark, som åpnes formelt 25. mai. Nasjonalparken verner et stort skogområde i lavlandet, noe som er viktig for å ta vare på ulike arter og naturtyper. I tillegg bevares natur som er viktig for befolkningens kultur, helse og trivsel. Sammen med området som er vernet etter markaloven, omfatter Østmarka nasjonalpark mer enn 70 kvadratkilometer.
Lunsj på Akershus
I 1624 brant store deler av middelalderbyen Oslo ned - igjen. Den dansk-norske kongen, Kong Christian IV, besluttet at byen skulle bygges opp igjen under Akershus festning, og denne gangen i mur i stedet for tre. Den nye byen fikk navnet Christiania, og i år feirer Oslo 400-årsjubileet for gjenreisingen.
I dag var statsminister Jonas Gahr Støre vert under regjeringens lunsj til ære for statsbesøket. Tradisjonen tro, fant lunsjen sted på nettopp Akershus festning og slott.
Statsminister Jonas Gahr Støre ønsket velkommen til offisiell lunsj på Akershus slott. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Byvandring i Bjørvika
Etter lunsj ble det byvandring i Bjørvika - Oslos havneområde. Det kongelige følget fikk se norsk-danske løsninger på framtidens byrom, ledsaget av Oslos ordfører Anne Lindboe og danske Christian Pagh, direktør for Oslo arkitekturtriennale. Underveis møtte de arkitekter og andre aktører engasjert i de ulike prosjektene.
Boligprosjektet Vannkunsten fra 2020 omfatter ni hus i tre ulike størrelser. Prosjektet er prisbelønt for vekt på bærekraft og gjenbruk, og søker å føye byen og fjorden sammen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Spaserturen langs havnepromenaden førte selskapet forbi Oslo badstuforening og deres "fjordbadstuer". Deres nye badstue Trosten er tegnet av den samme arkitekten som Munch-museet, Estudio Herreros, og er Oslos første universelt utformede sauna.
Selskapet stanset opp ved Oslo badstueforenings nye badstue Trosten - byens første universelt utformede sauna. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Det ble også en tur opp på Operataket - dette byrommet som ga publikum en ny utsikt over havnen og byen. I dag sang Operaens barnekor og Copenhagen Boys' Choir - Det Kongelige Kantori for det kongelige følget.
Kong Frederik og Dronning Mary på Operataket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Mottakelse på Dannebrog
I kveld avsluttes det danske statsbesøket med en mottakelse om bord på det danske kongeskipet, Dannebrog. Både Kong Harald og Dronning Sonja, Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit er til stede.
Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit ankommer mottakelsen om bord det danske kongeskipet Dannebrog. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dannebrog og Kongeskipet Norge er de to eneste kongeskipene i verden som fremdeles fyller denne rollen.
Se flere bilder fra statsbesøket
Aktuelle saker
Gjestebud på Skaugum
Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet holdt gjestebud på Skaugum med tema ung psykisk helse. Gjestebudet ble arrangert i samarbeid med Rådet for psykisk helse.
Åpning av Holmliaseminaret
Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var til stede ved åpningen av Holmliaseminaret 2024 i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Han møtte også 60 engasjerte ungdommer fra bydelen.