Hopp til hovedinnhold

Fantastiske faner

I morgen, fredag, åpner utstillingen Fantastiske faner for publikum. Den offisielle åpningen fant sted i Dronning Sonja KunstStall ettermiddag, og Hennes Majestet Dronningen var til stede.

23.05.2024

Skolefaner er en like særnorsk tradisjon som 17. mai-toget, og sterkt knyttet til barnetoget på nasjonaldagen. De eldste skolefanene vi kjenner til stammer fra første halvdel av 1800-tallet, men det hele skjøt fart etter det første barnetoget som omfattet flere skoler i 1870. Fanene er bærere av historie og tradisjon, og symboler for tilhørighet og inkludering.   

Om barnetogets historie

Kongefamilien har spilt en rolle i skolefanenes historie siden 1906. Hvert år står Kongefamilien på Slottsbalkongen for å hilse barnetoget i Oslo - og skolefanene senkes som hilsen til Kongefamilien.

- Jeg blir alltid rørt

Dronning Sonja overrakte blomster og fortalte hvordan det er å stå på Slottsbalkongen 17. mai. - Jeg blir alltid rørt, sa Dronningen.

Dronning Sonja fortalte om hvordan det er å stå på Slottsbalkongen 17. mai. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Hun løftet også fram praktverket om Osloskolens faner som Oslo Skolemuseum har utgitt. Nå er det lett å identifisere fanene som passerer over Slottsplassen.

Det var Utdanningsetatens direktør Marte Gerhardsen som foretok den offisielle åpningen av utstillingen. Hun pekte på hvordan de ulike fanene speiler Oslo by og er bærere av viktige verdier.

Sonic Sensation ungdomsband skapte liv og røre under åpningsarrangementet og ledet selskapet i en liten marsj inn i utstillingslokalet. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Utvikling i symbolikken

Utstillingen viser hvordan fanene har utviklet seg i utforming, symbolikk og valg av motiver. De eldre fanene bærer ofte symboler knyttet til norsk selvstendighet og nasjonsbygging, med klare referanser til 1814 og 1905, og sitater fra Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Wergeland.

Dronning Sonja i utstillingen sammen med utdanningsdirektør Marthe Gerhardsen og Marius, leder av Sonic Sensation ungdomsband. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Dagens faner presenterer skolene som tradisjonsbærere og lokale knutepunkt, og løfter fram verdier som mangfold, rettferdighet og inkludering. 

Ulike håndverksteknikker

Rent teknisk viser de mange fanene ulike håndverksteknikker, fra maleri på silkeduk til broderi og applikasjon. Noen av fanene er skapt av elever og ansatte ved skolene mens andre er skapt av profesjonelle kunstnere og håndverkere.

43 faner fra Oslo-skolene er med i utstillingen "Fantastiske faner" i Dronning Sonja KunstStall - Ridehuset. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

  Det er på 17. mai skolefanene først og fremst viser seg fram, der de bæres først sammen med skolens flaggborg. I Oslo senkes fanene for Hans Majestet Kongen på Slottsbalkongen. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Utstillingen er åpen for publikum fra fredag 24. mai klokken 11.00 og er en del av tilbudet ved et besøk til Dronning Sonja KunstStall og utstillingen Kongelige fotografer. Se flere detaljer om åpningstider i egen faktaboks.

De kongelige samlinger takker alle skoler som generøst har lånt ut sine faner til denne utstillingen. 

Fakta

Åpningstider KunstStallen 2024

 • Fra 16. februar til 23. juni:
  Åpent torsdag til søndag 11.00–17.00

 • Fra 24. juni til 18. august:
  Åpent hver dag 11.00-17.00

 • Fra 19. august til 15. desember:
  Åpent torsdag til søndag 11.00–17.00

 • Julestengt
 • Fra 2. januar til 19. januar 2025
  Åpent torsdag til søndag 11.00–17.00

Avvikende åpningstider

Midtstallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no 

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook