Hopp til hovedinnhold

– Det kjæreste og viktigste vi gjør

I dag fortsatte Kongeparet fylkesturen og besøkte industrikommunen Lund sør i Rogaland. Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen ble møtt av barn med flagg, lyden av lokalproduserte bjeller og en gammel kjenning med hestekrefter.

28.05.2024

– Å reise på fylkestur er noe av det kjæreste og viktigste Dronningen og jeg gjør i vårt virke. Da får vi muligheten til å treffe noen av alle de flotte menneskene som bor i det langstrakte og mangfoldige landet vårt, sa Kong Harald i talen han holdt i Moi i Lund kommune.

– Vi møter innbyggere og ildsjeler som skaper trygge og gode lokalsamfunn, befolket av mennesker med kjærlighet til hjemstedet sitt.

– Se der, ja, sa Kong Harald da han så sin gamle Ford Edsel ved ankomst til idrettsanlegget i Moi. Bilen fikk Kongen i gave av sin far da han var 21 år. Her står Kongeparet sammen med blant andre nåværende eier Arne Birkemo. Foto: Lise Åserud / NTB

Vinduer, tresko og bjeller

Kongen takket for den flotte velkomsten og omtalte Moi og Lund kommune som et tradisjonsrikt sted med dype røtter i landbruket, og med unik og viktig industri.

Kong Harald takker for mottakelsen i Lund. Foto: Lise Åserud / NTB

Både hjørnesteinsbedriften og vindusfabrikken NorDan, Eik treskofabrikk og Moen Bjøllefabrikk, som har levert bjeller til mange idrettsarrangementer helt siden Lillehammer-OL, ble viet god plass i taler og i programmet som var forberedt fra scenen.

– Dere i Lund viser at lokalt næringsliv og bærekraftig industri kan trives godt utenfor de store sentrene. Og det gjelder jo ikke bare tradisjonsbedriftene, men også nye, høyteknologiske virksomheter som krever stor ingeniørkompetanse. Slik skapes levedyktige lokalsamfunn der folk trives i flere generasjoner, sa Kong Harald.

Les hele Kongens tale her

Rigget til fest på idrettsarenaen

En særskilt takk fikk Moi Musikkorps, som feiret 125-årsjubileum i fjor.

Arrangementet var lagt til idrettsanlegget til Moi IL. Kongeparet og publikum fikk oppleve humorinnslag ved Løyeblikk, turnoppvisning, barnekor, Lunds rike og lange historie fortalt gjennom karakterer og musikk i spennet mellom vakker duett fra Jeanne Haukland og Henrikke Østrem og lett rock fra Pettycash.

Kongeparet besøker Moi i Lund kommune under fylkesturen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Tilflyttet lunddøl Tor Vidar Rennestraum spiller egenkomponerte sanger på idrettsplassen. Foto: Lise Åserud / NTB

Kongeparets fem dager lange fylkestur startet i Agder-kommunene Froland og Åseral. I formiddag ankom Kongen og Dronningen Flekkefjord med Kongeskipet Norge, som siste anløpssted i Agder, før de krysset fylkesgrensen til Rogaland i bil på vei til Moi og Lund kommune. Kongeparet besøker Randaberg og Vindafjord de neste to dagene.

Kongeparet vinker farvel til alle som hadde møtt fram i Flekkefjord. Nå går reisen videre til Randaberg. Foto: Dag Ole Teigen / Statsforvalteren i Agder

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook