80-årsmarkering av D-dagen
Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen markerte i dag D-dagen sammen med stats- og regjeringssjefer fra landene som deltok ved landgangen i Normandie for 80 år siden.
6. juni 1944, også kjent som D-dagen, var den første dagen i den allierte invasjonen og frigjøringen av Frankrike under andre verdenskrig.
Sammen med blant andre statsminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram startet Kronprinsen dagen med en markering ved Norges nasjonale monument i Hermanville-sur-Mer i Normandie.
Kronprins Haakon under seremonien ved Norges nasjonale monument i Hermanville-Sur-Mer i Normandie. Foto: Javad Parsa / NTB
Under markeringen inspiserte Kronprinsen æresgarden, før det var musikalsk innslag ved Forsvarets stabsmusikkorps. Statsminister Jonas Gahr Støre og den franske forsvarsministeren Sébastien Lecornu talte under seremonien.
Kronprinsen la ned krans ved det norske minnesmerket i Hermanville-sur-Mer. Etterkommer etter marineoffiseren Monrad Mosberg, Ola Mosberg, la blomster på vegne av etterkommere sammen med to lokale franske skolebarn.
Kronprinsen og statsminister Jonas Gahr Støre møtte etterkommere etter fire norske soldater som gjorde en viktig innsats for frihet og frigjøring under landgangen i Normandie i 1944, og fikk høre deres historier. Foto: Javad Parsa / NTB
D-dagen i 1944
D-dagen var den hemmelige koden til de allierte for landgangen i Normandie 6. juni 1944 og er en av de største militære operasjoner som er blitt gjennomført. Invasjonen, som var meget nøye planlagt, startet ved morgengry med flydropp av soldater som skulle beskytte flankene. Den første dagen ble 24 000 fallskjermsoldater satt inn i kampene. 7000 skip sto for transporten, og landsettingen av 156 000 infanterisoldater på strendene i Normandie.
Den norske innsatsen besto av to jagerflyskvadroner, ti marinefartøy og 43 skip fra handelsflåten. De allierte landgangstyrkene møtte hard motstand fra tyskerne, men maktet å etablere brohoder flere steder. Etter seks dager kontrollerte de allierte en kystlinje på 95 kilometer og over 300 000 allierte soldater var satt i land. Etter en måned var en million allierte soldater på fransk jord.
Mottakelse
Etter den nasjonale seremonien i Hermanville-Sur-Mer inviterte Kronprinsen til mottakelse på Kongeskipet Norge, som ligger til kai ved havnen i byen Caen i Normandie. På kaien spilte Forsvarets stabmusikkorps da gjestene ankom mottakelsen.
Kongeskipet Norge ligger til kai i havnen ved byen Caen i Normandie under markeringene. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff
Kronprinsen var også til stede under den store internasjonale markeringen på Omaha Beach torsdag ettermiddag. Kronprinsen ble tatt imot av Frankrikes president Emmanuel Macron da han ankom seremonien. Stats- og regjeringssjefer fra samtlige land som deltok under D-dagen i 1944 var til stede.
Seremonien inneholdt blant annet opplesning av tekster og brev, og det var sang og musikk. President Emmanuel Macron talte, før Marseillaisen ble spilt. Markeringen ble rundet av med en flyparade til ære for den viktige innsatsen som ble gjort for gjenerobringen av Frankrike og Europa for 80 år siden.
Fallskjermjegere landet på stranden under den internasjonale seremonien på Omaha beach. Foto: Reuters
Aktuelle saker
Statsbesøk fra Finland
Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja kunne ønske Finlands presidentpar, Hans Eksellense herr Alexander Stubb og fru Suzanne Innes-Stubb, velkommen til Norge i formiddag.
Dronninga på Tekstilsymposium i Skien
Hennar Majestet Dronning Sonja møtte unge og vaksne som brenn for tradisjonshandverk på Norges Husflidslag sitt Tekstilsymposium i helga.