Hopp til hovedinnhold

1000 år med kristenretten

I år er det 1000 år siden Olav den hellige innførte kristenretten i Norge. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen var til stede under jubileumsfeiringen på Moster, der det hele skjedde i 1024.

02.06.2024

Innføringen av kristenretten på Moster i 1024 markerer et viktig vendepunkt i Norges historie, da landet formelt gikk over fra norrøn tro til kristendom. Dette skjedde under kong Olav Haraldsson, kjent som Olav den Hellige, som spilte en sentral rolle i kristningen av Norge.

Det var på Moster, i dagens Bømlo kommune, det i 1024 ble holdt et viktig tingmøte der kristenrertten, en lovgiving basert på kristne prinsipper, ble innført. Bakgrunnen for dette lå i Olav Haraldssons ønske om å kristne landet og styrke sin kongemakt. Han fikk støtte fra geistlige og høvdinger som så fordeler i en sentralisert og enhetlig tro. På Mostratinget ble det vedtatt lover som forbød gamle hedenske skikker og ritualer, og innførte kristne skikker og moralnormer.

Kronprinsparet besøkte også Moster kirke. Foto: Silje Katrine Robinson / NTB
Jubileum
I år er det 1000 år siden Mostratinget, et viktig jubileum som blir markert med arrangementer gjennom året for å feire og reflektere over Norges kristne og kulturelle arv. Den 1. juni seilte Kronprinsparet inn til Moster med Kongeskipet Norge for å delta i feiringen.

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit signerte blant annet Tingsteinen, en historisk minnestein som markerer stedet Mostratinget ble holdt. Denne bærer fra tidligere signaturene til Kong Olav og Kongeparet. Senere var de til stede under den store jubileumsforestillingen i Moster Amfi, der Kronprinsen talte.

Kronprinsparet signerer Tingsteinen. Foto: Silje Katrine Robinson / NTB
- I dag feirer vi at for tusen år siden ble grunnsteinen lagt for det felleskapsbaserte samfunnet vårt. Dette samfunnet har vi bygd videre på sammen gjennom generasjoner fram til i dag. Og vi fortsetter å bygge, å bevare, å beskytte, for de som kommer etter oss. På den måten former vi også framtiden, ved å feire fortiden.

Også Stortingspresidenten, Statsministeren og Sametingspresidenten var blant de øvrige gjestene som var med på forskjellige markeringer gjennom dagen.


Verdiseilas
På vei inn mot Moster møtte Kronprinsparet og KS Norge på MS Caroline af Sandnes. Ombord i skipet var rundt 20 ungdommer som skulle delta på Mostratinget for ungdom. Her ble undgom fra hele landet samlet for å diskutere hva som er de viktigste sakene og utfordringene for ungdommer i fremtiden, og hvilke verdier det er viktig å ta med seg videre.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook