Hopp til hovedinnhold

Litteraturtoget på Rørosbanen

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen reiste i dag ut på tur med Litteraturtoget igjen. Den lille bokfestivalen på skinner går i år fra Elverum til Røros.

11.06.2024

Kronprinsessens Litteraturtog har vært på skinnene for å spre leselyst og leseglede siden 2014. Det har blitt litterære reiser langs blant annet Nordlandsbanen, Dovrebanen, Bergensbanen og Sørlandsbanen, og med t-banen gjennom Oslo. 

I år er det Rørosbanen som står for tur, og toget stopper på stasjonene Elverum, Alvdal og på Røros. 

Kronprinsessen ombord i bibliotekvognen i Kronprinsessens litteraturtog. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

På togets første stoppested ble Kronprinsessen møtt av statsforvalter Knut Storberget, ordfører Lillian Skjærvik og fungerende politimester Tom Johnsen.  

I Elverum besøkte Kronprinsessen biblioteket. Etter en omvisning møtte Kronprinsessen ambulansesjåføren Ulf Grindahl. Han er en av flere menn i kommunen som deltar i prosjektet "Menn i uniform leser!".«Menn i uniform leser!» er en videreføring av prosjektet «Les for meg, pappa!» som ble startet av Foreningen !les i 2009, og er en del av tilbudet rettet mot barn ved Elverum bibliotek. Formålet er å fremheve gode, lesende rollemodeller blant småbarnsfedre og andre mannlige voksenpersoner.

Deretter gikk turen til Elverum kulturhus og Litteraturtogets første litteraturarrangement. På scenen deltok det etablerte norske forfatterparet Linn Ullmann og Niels Fredrik Dahl i samtale med biografen Alf van der Hagen.

Forfatterne Niels Fredrik Dahl, Linn Ullmann og Alf van der Hagen i samtale. Tilgivelse var et av temaene for samtalen. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Både Ullmann og Dahl har skrevet bøker om krevende relasjoner til våre nærmeste, om kompliserte foreldre-barn-forhold, og om ensomhet. Van der Hagen har tidligere vært med på Litteraturtoget, i samtale med Dag Solstad i Mandal. 

– I mange år har jeg vært nysgjerrig på hvordan to forfattere lever sammen. Hva innebærer det? Det kan føles trygt å åpne seg for en partner, samtidig vet vi alle at det kan være ekstra sårt å få kritikk fra sin nærmeste, sa Kronprinsessen da hun tale under åpningen av det første av i alt tre litteraturarrangementer under årets litteraturtog. 

I talen trakk Kronprinsessen også frem viktigheten av litteratur: 

 Litteraturen, den er verdt å feire hver eneste dag. Den åpner døren til nye perspektiver, den gir oss rom til å bli bedre kjent med oss selv og hverandre, og så er den nå også bevist å senke blodtrykket og øke konsentrasjonsevnen.

Kronprinsessen under arrangementet i Elverum kulturhus. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Det finnes en bok for alle

Årets litteraturtog er ca. 113 meter langt og frakter blant annet en bibliotekvogn som inneholder deler av Kronprinsessens private boksamling. I tillegg har Deichman bibliotek lånt ut bøker. 

Mens toget stod parkert på Elverum skysstasjon tirsdag ettermiddag var det åpent for publikum. Det samme vil være tilfellet når Litteraturtoget besøker Alvdal og Røros. 

Årets togreise arrangeres sammen med SJ Norge og kommunene Elverum, Alvdal og Røros.

I morgen går turen videre til Alvdal og Røros. Med til Alvdal har Litteraturtoget med seg debutforfatterne Oliver Lovrenski, Monica Goksøyr og Signe Holm, samt Alexander Kielland Krag.  På Røros, togets endestasjon, møter Kronprinsessen den franske forfatteren Virginie Despentes og norske Wencke Mühleisen til samtale. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook