Hopp til hovedinnhold

Gjennom Østerdalen med Litteraturtoget

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen reiste i dag videre med Litteraturtoget på Rørosbanen. Toget stoppet i Alvdal og på Røros, og med seg på turen hadde Kronprinsessen både etablerte og unge forfattere. 

12.06.2024

I Alvdal ble Kronprinsesse Mette-Marit møtt av mange lokale som hadde møtt opp på perrongen for å se Kronprinsessens litteraturtog ankomme Alvdal stasjon. 

Med seg til Alvdal hadde Kronprinsessen med seg debutforfatterne Oliver Lovrenski, Monica Goksøyr og Signe Holm, samt Alexander Kielland Krag. Krag er ikke debutant, men skriver for et ungt publikum. 

Kronprinsessen ble møtt med blomster og flagg på perrongen på Alvdal stasjon. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Alvdal har en helt spesiell posisjon i norsk litteratur, og Kjell Aukrust, en av Norges mest folkekjære kunstnere, vokste opp her. I Huset Aukrust deltok de fire forfatterne i samtale ledet av Ragnfrid Trohaug, som er sjef barn og ungdom i Cappelen Damm. Elever fra Storteigen videregående skole var invitert og blant publikum i salen. 

– Jeg vet ikke om dere har tenkt over det, men bevegelsen man gjør idet man åpner en bok, er litt som å åpne en dør. En dør som gir en annen innfallsport til verden. Og jeg tror det er veldig sunt for oss å gå inn i verden fra et annet ståsted, sa Kronprinsessen i sin tale under arrangementet. 

Debutforfattere

 De fire unge forfatterne som vi skal møte i dag, skriver uten filter om personer som på hver sin måte skrever litt i møte med livet, sa Kronprinsessen om de fire forfatterne som var med til Alvdal.

Kronprinsessens tale i Alvdal

Oliver Lovrenski har allerede blitt et kjent navn etter at han fikk bokhandlerprisen og fantastiske kritikker for debutromanen Da vi var yngre. Monica Goksøyr debuterte med novellesamlingen Slemme jenter som hun fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for. Danske Signe Holm debuterte på norsk med Godset, som er en helt spesiell roman hun ble nominert til både Tarjei Vesaas debutantpris og Lytternes romanpris for. Og Alexander Kielland Krag debuterte i 2020 med Dette blir mellom oss, som var Norges første instagrambok, og han har tidligere sagt at han «skriver for en 17-åring».

I forfattersamtalen snakket de om sine romaner om fellesnevnere som vennskap og ensomhet.

Kronprinsessen og Oliver Lovrenski i samtale i bibliotekvognen i Kronprinsessens litteraturtog. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Røros

Endestasjonen for årets Litteraturtog var Røros. Kronprinsessen besøkte og fikk en omvisning i biblioteket, før det var duket for litteraturarrangement på kultursenteret Storstuggu. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var også til stede.

Til Storstuggu på Røros var den anerkjente franske forfatteren Virginie Despentes invitert til samtale med Kronprinsessen og forfatter Wencke Mühleisen. Mühleisen har også tidligere vært med på Kronprinsessens litteraturtog. 

 Velkommen til dette festfyrverkeriet av en kveld, sa Kronprinsessen fra scenen i Storstuggu før hun inviterte Virginie Despentes opp for å delta i en samtale med henne. 

Virginie Despentes er en av fransk forfatter og filmskaper, som har hatt stor suksess blant annet med bøkene om Vernon Subutex, en burlesk og sylskap fortelling fra punkmiljøet i Paris. Triologien er solgt i over 1,3 millioner eksemplarer i Frankrike og er utgitt i 24 land. Dette er Despentes første besøk til Norge. 

Kronprinsessen i samtale med den franske forfatteren Virginie Despentes. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

I samtalen med Kronprinsessen fortalte hun blant annet om hvordan de ulike karakterene i bøkene hennes har blitt til, viktigheten av musikk og om vennskap som tema i mange av bøkene.

Den norske forfatteren Wencke Mühleisen var også invitert til å ta del i samtalen med Despentes i Storstuggu på Røros. Mühleisen debuterte skjønnlitterært i 2010 med Jeg skulle løftet deg varsomt over. Hun har gitt ut en rekke bøker innenfor ulike sjangere, og har også tidligere vært med på Kronprinsessens litteraturtog.

Kronprinsessens tale i Storstuggu på Røros

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook