Hopp til hovedinnhold

Kim Frieles minnepris delt ut for første gang

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen delte ut Kim Frieles minnepris til Støttegruppa 25. juni og den ukrainske organisasjonen Insight i går kveld. Utdelingen fant sted under en festkonsert i Operaen i anledning Oslo Prides 50-årsjubileum.

20.06.2024

Prisen ble delt ut for første gang og anerkjenner en person, institusjon, gruppe eller organisasjon som har vist stor innsats og engasjement for skeive og for menneskerettigheter.

Kronprins Haakon deler ut Kim Frieles minnepris til den ukrainske organisasjonen Insight ved leder Olena Shevchenko. Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett

Operaens barnekor avslutter festforestillingen i Operaen med “Barn av regnbuen”. Foto: Erik berg / Den Norske Opera & Ballett

To vinnere

Støttegruppa 25. juni mottar prisen for støtten de har vist og sin tydelige stemme for de som ble rammet av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo den 25. juni 2022.

– Støttegruppa har jobbet for å skape trygge møteplasser og gi informasjon til alle som har hatt behov for det. I tillegg har de vært opptatt av hvordan det har vært å være skeiv og muslim i Norge etter terroren, og har bygget bro mellom skeive og muslimske miljøer, heter det videre i juryens begrunnelse.

Insight mottar prisen for sin sentrale rolle i å fremme rettighetene til skeive i Ukraina. De har økt oppmerksomheten rundt lhbt+-tematikk og bidratt til at Ukraina er et land der lhbt+-personers rettigheter nå står på dagsordenen.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery leste opp juryens begrunnelse for årets minnepris. Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett

Juryen peker blant annet på innsatsen Insight har gjort for å etablere trygge tilfluktsrom og leirer i flere byer etter invasjonen fra Russland og for den viktige rollen de har spilt i å avskaffe krav om sterilisering og tvungen psykiatrisk innleggelse for transpersoner som ønsker å endre juridisk kjønn.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery leste opp juryens begrunnelse for årets minnepris.

Kim Frieles minnepris

Regjeringen opprettet prisen til ære for Kim Friele – en av de viktigste og mest kjente forkjemperen for skeives frigjøring og rettigheter i Norge.

Hun var avgjørende i kampen om avkriminaliseringa av homofili i 1972, og ledet den største skeive organisasjonen i landet i mange år. Kim Friele var en aktiv samfunnsdebatant til sin bortgang i 2021.

Utdelingen fant sted i Operaen. Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook