Delegasjon fra Påskeøya i audiens
Kongeparet tok i dag imot en delegasjon fra Påskeøya og chilenske myndigheter i audiens på Slottet i anledning tilbakeføringen av levninger fra Kon-Tiki museet i Oslo.
Med i delegasjonen var seks representanter fra Påskeøya, eller Rapa Nui som den heter lokalt, deriblant Carlos Edmunds Paoa, lederen for Rapa Nuis eldreråd, og tidligere guvernør Laura Tarita Rapu Alarcón.
Begge var til stede på et arrangement på Nasjonalbiblioteket i Santiago i 2019 da den historiske avtalen om å starte tilbakeføring ble signert under Kongeparets statsbesøk til Chile. Under arrangementet fikk Hans Majestet Kong Harald overrakt en miniatyr av en moai-statue i gave fra Laura Tarita Rapu Alarcón, som da var guvernør på øya. Moai er betegnelsen på de enorme steinstatuene øya er kjent for.
Kongeparet fikk et gjensyn med den tidligere guvernøren på Påskeøya, Laura Tarita Rapu Alarcón. Foto: Lise Åserud / NTB
Til stede i audiensen i Daglig spisesal på Slottet var også Paula Valenzuela Contreras, direktør for Rapa Nui Museum, og den chilenske riksantikvaren Nélida Pozo Kudo, som senere i dag vil signere overføringsdokumentet som bekrefter tilbakeføringen. Liv Heyerdahl representerte Kon-Tiki museet under audiensen.
Kongen ønsker delegasjonen fra Påskeøya og Chile velkommen til Norge. Foto: Lise Åserud / NTB
Delegasjonen besto av seks representanter fra Påskeøya, den chilenske riksantikvaren Nélida Pozo Kudo og direktør for Kon-Tiki museet, Liv Heyerdahl. Foto: H.M. Dronningen
Thor Heyerdahls oppdagelsesreise til Påskeøya
Bakgrunnen for denne tilbakeføringen strekker seg tilbake til 1955, da den norske oppdageren Thor Heyerdahl – allerede kjent fra sine ekspedisjoner med Kon-Tiki og til Galapagos – la ut på en ny reise, denne gangen til Påskeøya.
I forståelse med chilenske myndigheter brakte Heyerdahl flere gjenstander og levninger tilbake til Norge og Kon-Tiki museet for videre studier og konservering. Avtalen var at materialet skulle returneres når forskningen var ferdigstilt, og nå – flere tiår senere – føres disse kulturelle skattene tilbake til øya.
Thor Heyerdahl jr. og den chilenske riksantikvaren Carlos Maillet signerer avtalen om hjemføring i Santiago i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB
Historisk tilbakeføring
Prosessen med tilbakeføring av Ivi tupuna – forfedres levninger – fra Kon-Tiki museet til Påskeøya har kommet til i nært samarbeid med Rapa Nui-samfunnet og chilenske myndigheter. Den opprinnelige avtalen fra 2019 anerkjenner Rapa Nui-samfunnets kulturelle arv og retten til å ta vare på sine egne historiske gjenstander.
I anledning tilbakeføringen vil det bli avholdt en seremoni på Kon-Tiki museet senere i dag, der chilenske myndigheter og representanter for befolkningen på Rapa Nui og fra Kon-Tiki museet vil være til stede.
Kongeparet besøkte Påskeøya våren 2014 – et besøk som gjorde stort inntrykk. Foto: Det kongelige hoff
Les mer om Kongeparets besøk til Påskeøya
Aktuelle saker
Gardens kirkeparade i Oslo domkirke
Hans Majestet Kongens Gardes kirkeparade er en årlig førjulstradisjon for ansatte, offiserer og vernepliktige i Garden. Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede ved den høytidelige gudstjenesten i en fullsatt domkirke.
Solidaritetsmarkering i Oslo domkirke
I anledning FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk inviterte Oslo domkirke til en solidaritetsmarkering. Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede.