Orientering om kunstig intelligens og valgpåvirkning
Kronprinsregenten fikk orientering om kunstig intelligens (KI) og hvordan teknologien kan påvirke valgprosesser. Niels Schia og Bente Kalsnes, medlemmer av regjeringens ekspertgruppe, presenterte hovedfunnene fra rapporten om KI og valgpåvirkning.
Ekspertgruppen har vurdert hvordan KI har blitt brukt under valg i 2024, spesielt i sosiale medier og gjennom KI-generert innhold. Rapporten advarer om at KI kan forsterke eksisterende trusler, som fordekt valgpåvirkning, og gjøre påvirkningsoperasjoner mer effektive.
Blant anbefalingene er at valgmyndighetene må ha nødvendig kompetanse på KI, at det bør være bedre samarbeid mellom myndigheter og teknologiselskaper, og at politiske aktører må ansvarliggjøres. Ekspertgruppen understreker også behovet for rask implementering av EU-lover som DSA og KI-forordningen.
Kronprins Haakon fikk en orientering om kunstig intelligens og hvordan teknologien kan påvirke valgprosesser. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff
– Rapporten er et viktig bidrag til arbeidet med å sikre norske valg. Nå skal vi sette oss godt inn i rapporten og anbefalingene fra ekspertgruppen, slik at vi kan være best mulig forberedt til årets og fremtidige valg, sa kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng da ekspertgruppen leverte sin rapport i fabruar.
Les mer om regjeringens ekspertutvalg og rapporten.
Aktuelle saker

Pave Frans gravlagt
Pave Frans ble lagt til hvile i Santa Maria Maggiore etter en begravelsesmesse på Petersplassen lørdag. Hundretusener fulgte ham til graven. Kronprinsparet representerte Norge ved seremonien.

Jon Fosse heidra med ny pris og foredrag
Den franske filosofen Jean-Luc Marion heldt det aller første Fosseforedraget, og den tyske omsetjaren Hinrich Schmidt-Henkel tok imot den nyoppretta Fosseprisen for omsetjarar under ei høgtideleg og historisk markering på Slottet.