Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk til Irland

I september 2006 var DD.MM. Kongen og Dronningen på statsbesøk til Irland. På reisen besøkte Majestene Dublin og Cork med fokus på næringsliv, historie, kunst og kultur. Kongeskipet ”Norge” ble brukt under statsbesøket.

21.09.2006

18. september

Kongen og Dronningen ble tatt i mot av President Mary McAleese og hennes ektemann Dr. Martin McAleese ved en offisiell seremoni utenfor presidentpalasset i Dublin. Etter privat lunsj med presidentparet var det kransenedleggelse i Garden of Remembrance før Kongen og Dronningen hadde møte med deler av det offisielle Irland – blant andre statsminister Bertie Ahern. Dronningen var til stede ved åpningen av en utstilling med Ibsen-portrette av Håkon Gullvåg. Om kvelden ga Presidenten bankett for 150 gjester på Dublin Castle.

19. September

Dagen startet med åpning av veterinærkonferanse på University College Dublin, hvor Kongen holdt tale. Etter et møte med Dublins ordfører og hans kone i Mansion House fikk Kongen omvisning i det irske nasjonalmuseet, hvor de også hadde et kort møte med norske studenter. Senere på ettermiddagen holdt Dronningen foredrag på Four Seasons Hotel: ”Impressions of Norway”.

20. september

Besøk i Cork. Ved ilandstigning fra Kongeskipet inspiserte H.M. Kongen æresgarden fra den irske marine og avdukket en minneplakett over besøket. Etterpå besøkte Deres Majesteter Haulbowline marinebase for National Maritime College of Ireland, hvor de blant annet var til stede ved konferansen ”Maritime Governance – Our Common Legacy”.

Før lunsj besøkte Kongen og Dronningen Cork rådhus, hvor de møtte borgemesteren. Dronningen forestod åpningen av utstillingen ”Rhythm of Light” med norsk smykkekunst. Om kvelden holdt Kongen og Dronningen avskjedsmottakelse ombord på KS ”Norge” for 100 gjester.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook