Hopp til hovedinnhold

H.M. Dronningen på Shetland

I dag deltok H.M. Dronningen ved åpningen av nye Shetland Museum and Archives. Dronningen var til stede i følge med Deres Kongelige Høyheter Prins Charles og Hertuginne Camilla, Hertug og Hertuginne av Rothesay. Dronning Sonja besøkte også Scalloway, som var base for Shetlandsgjengen under 2. verdenskrig.

31.05.2007

Før åpningen av museet, fikk Dronningen en omvisning Lerwick rådhus. Bygget er prydet med en rekke glassmalerier som framstiller Shetlands historie fra vikingene hærtok øyene i 875. Den skandinaviske innflytelsen er fremdeles sterk, ikke minst i form av stedsnavn.

Shetland Museum and Archives

Det nye museet erstatter et tidligere, langt mindre, historisk museum som ble lukket i 2005. Samlingene spenner vidt, og dekker blant annet tidligere befolkninger og bosetninger på Shetland, natur og miljø, folketradisjoner, maritim historie og sjømat. Egne avdelinger fokuserer på samfunnsliv og relasjoner med verden utenfor. Her finnes også et arkiv med de viktigste arkivalia fra Shetlands historie.

H.M. Dronningen og Hertugen og Hertuginnen av Rothesay ble vist om på museet og fikk muligheten til å smake tradisjonell Shetlandsk mat før den offisielle åpningen. Både Dronning Sonja og Hertugen av Rothesay talte under åpningsseremonien, der omlag 600 gjester var invitert.

Scalloway

Scalloway var base for Shetlandsgjengen, også kalt Shetlandsbussen, under 2. verdenskrig. De fraktet Linge-personell, etterretningsfolk, flyktninger og militære forsyninger mellom Shetland og Norge. De la også miner i norske farvann, og foretok aksjoner mot tyske skip. I alt ble det gjort mer enn 200 turer. 10 skøyter gikk tapt og 44 mann mistet livet.

Et eget monument er reist i Scalloway til minne om Shetlandsgjengen. Midlene til monumentet ble samlet inn i Shetland og Norge, og det er bygget av steiner fra begge land. De norske steinene ble hentet fra hjemstedene til de 44 Shetlandsfarerne som omkom.

H.M. Dronningen la ned krans på monumentet i dag. Kransnedleggelsen ble etterfulgt av ett minutts stillhet for dem som har omkommet på havet, deriblant de åtte fra Bourbon Dolphin.

I sin tale takket Dronningen dem som deltok i aksjonen som reddet den øvrige besetningen på Bourbon Dolphin og for støtten Shetland ga Norge under 2. verdenskrig.

Deretter besøkte Dronningen Scalloway Museum - et lite museum med fokus på fiskeri, det maritime og lokalhistorie. Store deler av museet er viet Shetlandsbussen og rollen Shetland spilte under krigen.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook