Hopp til hovedinnhold

Kunst i operahuset

H.M. Dronningen var til stede da kunsten i det nye operahuset ble presentert mandag. Det er lagt stor vekt på å integrere kunst i utformingen av selve bygningen. - Tidenes kunstsatsing i Norge, kalte direktør Gro Kraft utsmykningen i sin åpningstale.

08.04.2008

- Aldri før er kunst integrert i et byggeprosjekt som i det nye operahuset i Bjørvika, sa Gro Kraft, direktøren for Kunst i det offentlige rom.

Åtte store kunstprosjekter ble presentert av arkitekt Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta. Det mest spektakulære var kanskje sceneteppet til hovedscenen:

Sceneteppet «Metafoil»

Det er laget av den amerikanske kunsteren Pae White, og på avstand ser sceneteppet ut til å være laget av metall - som krøllet folie. Men det er bare en illusjon. Et fotografi er oversatt til tråder og vevet i bomull og polyester. Fargene skaper illusjon av reflekser og former.

Garderobevolumer

Inne i publikumsfoajeen står den islandske kunsteren Olafur Eliassons garderobevegger, bygget med geometriske, tredimensjonale og belyste former.

Opplevelsestak

Publikum i vid forstand har adgang til operaens forplass og tak. Dette er et enormt puslespill bestående av over 30.000 enkeltsteiner med ulik form og størrelse, oppløft og overflatebehandling. Vannrenner, trapper og rekkverk har også fått en kunstnerisk utforming. Taket kan oppleves uten billett til operaen som sådan, men er et sted å spasere eller sitte og se utover.

Vannskulptur neste vår

Våren 2009 vil det siste kunstverket komme på plass. Det er en vannskulptur av italienske Monica Bonvicini, og skal plasseres i havnebassenget utenfor operahuset.

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook