Hopp til hovedinnhold

Slaget ved Trangen

H.M. Kongen var til stede da Slaget ved Trangen ble gjenskapt i Åsnes kommune lørdag. Rekonstruksjonen markerte at det er 200 år siden slaget fant sted.

28.04.2008

Slaget ved Trangen fant sted 25. april 1808, og det var Napoleonskrigene som var bakgrunnen for trefningen. Etter det såkalte flåteranet i København, var Danmark-Norge gått med i krigen på Napoleons side, mens Sverige var alliert med Napoleons hovedmotstander, England.

24. april gikk svenske tropper under ledelse av oberst Gahn inn i Norge i nærheten av Flisa. De ble stanset ved Trangen av norske styrker under oberst Staffeldt.

Rekonstruksjon

Denne helgen var det 200 år siden slaget fant sted, og Åsnes hadde lagt ned et stort arbeid i å rekonstruere det viktige slaget. Mellom to og tre tusen mennesker hadde møtt fram for å se spillet.

To elever fra Jara skole serverte lokal mat mens rekonstruksjonen av slaget foregikk. Kong Harald fikk smake både ”pottisrisk” og hjemmebrygget Trangenmjød.

Kaptein Dreyer

Kong Harald fikk også se det såkalte Dreyer-rommet på Sønsterud Gård, som er restaurert og satt i stand til jubileet. Værelset er oppkalt etter Kaptein Nikolai Peder Dreyer som døde her etter skader han fikk under slaget.

Dreyer ble den store helten fra Trangenslaget. Det fortelles at han, da de norske troppene begynte å vike, hoppet opp på en stubbe hvorfra han klarte å sette mot i soldatene slik at de holdt linjen. Han ble stående på stubben og skyte mens mennene hans rakte ham ladede geværer. Posisjonen gjorde ham svært utsatt, og han ble truffet og dødelig såret.

Seieren ved Trangen og kaptein Dreyers innsats fikk stor symbolverdi for norsk selvfølelse i tiden fram mot 1814.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook