Hopp til hovedinnhold

Julibryllup anno 1896

I dag for 112 år siden – 22. juli 1896 – giftet Prins Carl av Danmark og Prinsesse Maud av England seg i kapellet i Buckingham Palace. Ti år senere var de kronet til Kong Haakon og Dronning Maud av Norge.

22.07.2008

Et slikt ekteskap var ikke bare en privatsak, det var også en allianse mellom land og fyrstehus. Både foreldrene og statsoverhodene i Danmark og England måtte gi sitt samtykke. Spesielt ble Prinsesse Maud regnet for et godt parti. Hennes far, Prinsen av Wales, måtte godkjenne giftemålet og han var igjen nødt til å innhente tillatelse av sin mor, Dronning Victoria. Tillatelse ble gitt, og 28. oktober 1895 ble forlovelsen kunngjort.

Bryllupsgaven

Prinsesse Maud og Prins Carl fikk en storslått bryllupsgave av brudens foreldre: Eiendommen Appleton House på Sandringham i Norfolk. Appleton ble deres engelske hjem, og den 2. juli 1903 ble parets sønn, Alexander Edward Christian Frederik, født her.

Bryllupet

Det var opprinnelig planlagt en mindre bryllup på grunn av hoffsorg etter en kongelig onkel. Men Kronprins Edward skal ha grepet inn, og løftet programmet fra en beskjeden familiesammenkomst til en stor bryllupsfest.

Les mer om selve bryllupsdagen via pekeren til høyre.

Kongevalg

Juni 1905 trådte Norge ut av unionen med Sverige, og Stortinget valgte å tilby den norske tronen til Prins Carl av Danmark. En rekke elementer talte for prinsen, men to argumenter var avgjørende: Hans hustru og hans sønn. Prinsesse Maud representerte tilknytning til en av Europas virkelige stormakter: England. En sønn garanterte for en framtid, en tronarving.

Prins Carl ble Norges nye konge og Prins Alexander ble Norges kronprins: Kong Haakon og Kronprins Olav

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook