Hopp til hovedinnhold

Offisielt besøk til Mexico

Mandag innledet DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen sitt offisielle besøk i Mexico. Kronprinsparet besøker Mexico 16. – 19. mars i spissen for en større delegasjon fra norsk nærings- og kulturliv.

17.03.2009

Mexico var blant de første landene som anerkjente Norges selvstendighet etter løsrivelsen i 1905, og det har vært gode diplomatiske relasjoner hele tiden siden. Besøket startet i Mexico City, med kransnedleggelse ved det mexicanske nasjonalmonumentet.

Niños heroes

Under den nordamerikanske intervensjonen i 1847 falt seks kadetter på mellom 13 og 20 år mens de forsvarte Chapultepec-slottet, der den mexicanske militærskolen lå. Minnesmerket Niños Heroes – barneheltene - ble reist til ære for disse kadettene. Monumentet er i dag nasjonalmonument og kransnedleggelse på monumentet inngår vanligvis i alle offisielle besøk til Mexico.

Kronprins Haakon la ned krans ved monumentet under en høytidelig seremoni.

Frida Kahlo

Etter seremonien ved Niños Heroes besøkte Kronprinsen og Kronprinsessen Frida Kahlo-museet.

Frida Kahlo (1907 – 1954) var en meksikansk maler som i senere år har nådd stor internasjonal anerkjennelse. Hennes malerier er preget av kraftige farger inspirert av urfolkskulturene i Mexico så vel som europeisk realisme, symbolisme og surrealisme. Sammen med sin mann, maleren Diego Rivera, var hun en sentral person i sin tids intellektuelle miljø i Mexico.

Kronprinsparet fikk en omvisning i museet Coyoacán - "det blå huset", som opprinnelig var Kahlo og Riveras bolig, og Frida Kahlos atelier.

Velkomstseremoni i Los Pinos

Den offisielle velkomstseremonien fant sted i den mexicanske presidentboligen, Los Pinos. Her ble Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit tatt i mot av President Felipe Calderón og hans kone Margarita Zavala i et lite tempel i tilknytning til residensen. Kronprinsparet vil også møte med President Calderón og fru Zavala senere i besøket.

Norsk fotoutstilling

Paseo de la Reforma er den viktigste gaten i Mexico City. Her åpnet Kronprins Haakon i går fotoutstillingen "Norway – powered by nature". Bildene er delt inn etter de fire årstidene og viser hvordan vi i Norge lever i, med og av naturen. Utstillingen er et samarbeid mellom StatoilHydro, Utenriksdepartementet og ambassaden i Mexico, og skal henge på Reforma i en måned.

Tirsdag starter Kronprinsens dag med næringslivsseminar, mens Kronprinsesse Mette-Marit vil besøke HIV/Aids-klinkken Clínica Especializada Condesa.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook