Hopp til hovedinnhold

Statsbesøket i Tromsø

Siste dag av statsbesøket reiste DD.MM. Kongen og Dronningen, den canadiske generalguvernøren og herr Lafond til Tromsø. Her deltok de i byvandring gjennom sentrum før regjeringslunsj og kulturseminar på Universitetet.
30.04.2009

Byvandring

Besøket i Tromsø startet med en times byvandring gjennom sentrum. Langs ruten var det satt opp ulike stands og boder, og i tillegg hadde mange barn fått fri fra skolen for anledningen. Under vandringen fikk Kongeparet og generalguvernørparet smake både kongekrabbe og annen norsk sjømat, i tillegg til lokale produkter som ost av geitemelk fra Balsfjord. Lokale idrettslag og skolekorps underholdt langs ruten, og filmskapere fra ungdomshuset Tvibit fikk diskutere film med Jean-Daniel Lafond.

Regjeringslunsj

Fiskeriminister Helga Pedersen inviterte til lunsj på vegne av Regjeringen. I talen sin, pekte ministeren på de store likhetene mellom Canada og Norge når det gjelder forvaltning av ressursene i havet, og samarbeidet innenfor polarforskning og miljøvern i nord.

Urbefolkningenes situasjon

Statsbesøket ble avsluttet på Universitetet i Tromsø, på det samiske kulturhuset Àrdna. Her var det urbefolkningene i Norge og Canada som sto i sentrum. Generalguvernør Michaëlle Jean uttrykte ønske om å lære fra samene i Norge i forhold til inuittenes rettigheter i Canada og arbeidet med hjemmestyre for inuittene i delstaten Nunavut.

Kultur og seminarer onsdag

Onsdag hadde den Canadiske generalguvernøren et tett program i Oslo. Dagen startet på operaen i Bjørvika, der hun var til stede på et seminar om hvordan næringslivet kan bidra til en løsning på klimaendringene i nord. Seminaret ble etterfulgt av en omvisning i selve operabygget.

Senere ledsaget H.M. Kongen og Kronprinsparet generalguvernøren på Interkulturelt museum for en omvisning i utstillingen ”Our sacred space”. Om ettermiddagen var de til stede på Litteraturhuset der kunstens rolle i lokalsamfunn ble debattert. H.M. Dronningen ledsaget Jean-Daniel Lafond på et parallelt program til Astrup Fearnley Museet og Cinemateket i Oslo.

Kvelden ble avsluttet med et returarrangement der Kongeparet, Kronprinsparet og Prinsesse Astrid var generalguvernørens gjester i Dansens hus.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook