Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Hordaland

I dag startet DD.MM. Kongen og Dronningens fylkestur til Hordaland. Tysnes og Austevoll var de  første kommunene som fikk besøk av Kongeparet.

16.06.2009

Kong Harald og Dronning Sonja benytter Kongeskipet under fylkesturen, og klokken 10:00 la Norge til utenfor Våge i Tysnes. De ble tatt i mot på kaien av ordføreren og sang fra alle barnehagebarna i Tysnes og elever fra 1. - 4.

Klangbunn på Galleri G

Herfra gikk turen videre til Galleri G, der noen av Dronningens egne naturfotografier er utstilt. Utstillingen heter Klangbunn, og er et samarbeidsprosjekt mellom Dronning Sonja og kunstneren Ørnulf Opdahl. Kongeparet ble vist omkring av gallerieier Elisabeth Godøy.

Sykehjem og Tysneshall

Deretter besøkte Kongen og Dronningen Tysnes sjukeheim, hvor Kongeparet blant annet fikk hilse på Tysnes' eldste innbygger, Synnøve Meland, som ble født i 1906.

I Tysneshallen ble Kongeparet presentert for historiske tablå, ledsaget av fortelling, sang og musikk.

"Sildajento" i Bekkjarvik

Mange båter hadde lagt ut på fjorden for å møte Kongeskipet utenfor Austevoll. På kaien ventet både kor og korps i tillegg til innslag fra ungdomsmusikalen "Mammo mi".

Under avdukningen av statuen "Sildajento" framhevet Dronning Sonja kystkvinnenes store innsats. I talen sin sa Dronningen blant annet:

"I dag vil vi gjerne hedre sildejentene i Austevoll og i sildeværene langs hele kysten, gjennom generasjoner. ”Sildajento” på kaien i Bekkjarvik, er laget av skulptøren Arne Mæland. Hun er en vakker representant for alle de kystkvinnene som tok et tak for å løfte landet vårt frem."

Etter avdukningen fikk Kongeparet en innføring i lokal fiskerihistorie. havforskning og konseptet bak såkalte maritime barnehager.

I kveld er Kongen og Dronningen Austevoll kommunes gjester til middag i Bekkjarvik Gjestehus.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook