Hopp til hovedinnhold

Jubileumsbesøk i Botanisk hage

H.M. Dronningen besøkte Botanisk hage på Tøyen i dag,  i anledning Hageselskapets 125-årsjubileum. Dronningen fikk innblikk i selskapets historie, planene for nytt veksthus og en omvisning i noen av stedets vakreste hager.

22.08.2009

Dronning Sonja er beskytter for Det norske hageselskap, som har som visjon "å bedre menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser". Gjennom 125 år har virksomheten endret karakter fra å oppfordre hageeiere til å dyrke for matauk til dagens vektlegging av hage som rekreasjon og åsted for sosialt samsvær. Foredrag på Tøyen hovedgård ga Dronningen en kort innføring i selskapets historie og planene for det nye veksthuset.

Oase 60° nord

Realiseringen av nye veksthuset i Botanisk hage er i gang. "Oase 60º Nord" er navnet på arkitekt Stein Halvorsens prosjekt, som vant den internasjonale konkurransen om utformingen av veksthuset. 

Planene omfatter et anlegg som skal bli en severdighet i seg selv, i tillegg til å romme veksthusavdelinger med klima fra tropisk til arktisk og fasiliteter som kafé, butikk, utstillingslokaler, foredragssal og aktivitetsrom.

Vandring i Botanisk hage

Etter foredragene fikk Dronning Sonja en omvisning i Botanisk hage av Tommy Tønsberg, redaktør av Norsk hagetidend.

Første stopp var Oldemors hage. Her finnes flere hundre gamle planter som ikke lenger er i handelen og dermed står i fare for å forsvinne.Staudene er samlet inn fra gamle hager på Østlandet, og er en viktig del av vår grønne kulturav. Hagen er bygget opp med elementer som benker, lysthus, vannpumpe og stakittgjerde, og er tilrettelagt som en sansehage for personer med demens.

I Fjellhagen møtte Dronningen et fjellandskap i miniatyr med et mangfold fra av vekster fra hele verden. Vanligvis dyrkes det mellom 1500 og 1700 ulike planter i Fjellhagen, og de fleste er dyrket fram fra frø samlet i naturen. Mange av frøene er kommet via hagens internasjonale bytte av frø med andre botaniske hager. 

Hagevandringen ble avsluttet i Urtehagen. Her finnes krydderplanter, legeplanter, fiberplanter, fargeplanter og giftplanter. Mange av plantene stammer fra de gamle sivilisasjonene ved Middelhavet og ble brakt nordover i middelalderen av munker, prester og kjøpmenn

Dronningen ble overrakt en bok om stauder til minne om besøket.

(Kilde: Hageselskapet og Botanisk hage)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook