Hopp til hovedinnhold

Åpnet miljøvennlig kontorbygg

DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen var i dag til stede ved åpningen av Pannon House i Budapest. Det nye kontorbygget tar mål av seg å være det mest miljøvennlige i Ungarn. Besøket startet imidlertid med et møte med Ungarns president, László Sólyom.

22.09.2009

Kontakten mellom Norge og Ungarn er økende. Omlag 800 norske studenter studerer for tiden i Ungarn, særlig innenfor medisin. I tillegg er Budapest stadig oftere et reisemål for norske turister.

Møtet med presidenten fant sted på Sandór Palace, Ungarns presidentpalass.

Seminar om bærekraft og arkitektur

Etter møtet reiste Kronprinsparet til Pannon House der Kronprinsesse Mette-Marit åpnet seminaret "Sustainability and Architecture". I sin åpningstale pekte Kronprinsessen på viktigheten av å utvikle teknologi som kan hjelpe virksomheter med å redusere utslippene av klimagasser:

"Today’s seminar is an important initiative. The topics Sustainability and Architecture will give examples of how business and industries can address the challenges of climate change and contribute to the reduction of CO² emissions through innovative technological solutions."

Etter seminaråpningen besøkte Kronprinsen og Kronprinsessen en utendørs utstilling som kombinerte tradisjonelt ungarsk håndverk og servering av norsk mat.

Pannon House

I ettermiddag overvar Kronprinsparet den offisielle åpningen av Pannons nye kontorbygg. Telenor eier Pannon, som er Ungarns nest største mobiltelefonselskap. Pannon har mottatt flere priser og engasjerer seg aktivt både i forhold til ytre miljø, arbeidsmiljø og bedriftens samfunnsansvar (CSR).

Det nye bygget skal være daglig arbeidsplass for 1500 mennesker og er lansert som den mest miljøvennlige kontorbygningen i Ungarn. Pannon House er bygget med stort fokus på fornybar energi og energisparing. Blant tiltakene er:

  • bruk av geotermisk energi til oppvarming og avkjøling.
  • bruk av solcellepaneler til å varme opp 60-70 % av alt varmt vann i bygningen
  • regulering av solskjerming i tråd med endringer i været slik at behovet for air-condition minimeres.
  • bruk av bevegelsessensorer som skrur ned lyset når ingen er til stede.

Kronprins Haakon berømmet Pannons arbeid i sin åpningstale og understrekte også betydningen av miljøbevissthet som konkurransefortrinn i dagens marked.

Norsk-støttede prosjekter

I morgen vil Kronprinsen og Kronprinsessen besøke to prosjekter som har mottatt støtte fra EØS og Norway Grants. Prosjektene er A-HA-programmet som fokuserer på mental helse blant ungdom og Compass-prosjektet som hjelper utsatt ungdom å finne innpass på arbeidsmarkedet. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook