Hopp til hovedinnhold

Verdens største innenlandsdelta

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte torsdag Okavango-deltatet under hans tre dager lange besøk til Botswana i regi av FNs utviklingsprogram UNDP.

13.11.2009

I trærnes skygge for heten i landsbyen Samochima fikk Kronprinsen møte lokale myndigheter og fiskere. Landsbyen ligger i Okavango-deltaet, verdens største innlandsdelta.

Kronprinsen fikk oppleve lokal kultur, og inviterte selv til dialog med fiskerne om forholdene i deltaet. Kvinnene i landsbyen viste dessuten Kronprinsen lokale fisketeknikker. Disse er blitt opplært i fiske og er en stor del av næringen.

Fisketur

Fisk er den viktigste proteinkilden i Samochima. Våtlandsområdet er derimot sårbart, og fiskeressursene er en kilde til konflikter mellom de som fisker til livets opphold, de som driver kommersiell fiske og turister som fisker for opplevelsens skyld. UNDP bistår gruppene for å få til en rasjonell og bærekraftig forvaltning av fiskeressursene.

Kronprinsen var blant annet på fisketur sammen med lokale fiskere.

Det er estimert at 120.000 mennesker er mer eller mindre avhengig av de ressursene som våtmarkene i Okavango-deltaet gir. Rundt 47 prosent av befolkningen i og rundt det enorme deltaet lever under fattigdomsgrensen, og de har ikke i samme grad som resten av befolkning tatt del i den positive økonomiske utviklingen i landet.

Xakanaxa

Om ettermiddagen besøkte Kronprins Haakon Xakanaxa i Moremi viltreservat for å se på forvaltning av vannressursene.

Prosjektene er del av et større arbeid hvor UNDP bistår botswanske myndigheter i å gjennomføre forpliktelsene i den internasjonale våtmarkskonvensjonen.

Kronprinsen er på feltbesøk i Botswana som goodwill-ambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP. Han avslutter sin reise fredag med besøk på et forskningssenter i Maun i det nordvestlige Botswana før Kronprinsen returnerer til hovedstaden Gaborone for å forelese om Tusenårsmålene på Universitetet i Botswana.

Kronprins Haakon forteller om sitt besøk til Botswana 11 - 13 november som goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram, UNDP. (Foto: Ida Fjeldbraaten, Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook