Hopp til hovedinnhold

Universitetet i Botswana

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon avsluttet det tre dager lange besøket i Botswana med å forelese om FNs tusenårsmål på Universitetet i Botswana.

16.11.2009

Botswana har gode erfaringer med arbeid for å nå målene. - De er et positivt eksempel for andre land, sa Kronprinsen til et fullsatt auditorium.

Takket være stabilt demokrati, gode politiske beslutninger og sunn forvaltning av naturressurser som har blitt investert i befolkningen, er mål om skolegang for alle, rent vann og Aids-behandling nesten nådd.

Ikke lenger et fattig land

Men selv om Botswana har utviklet seg fra et fattig til et mellominntektsland, har Kronprinsen i løpet av besøket fått innsikt i at landet likevel møter mange utfordringer. 3 av 10 har ikke tatt del i velstandsøkningen og sliter med fattigdom. Fortsatt smittes for mange av HIV/Aids. Finanskrisen påvirker handel og statsinntekter. Og Botswana går heller ikke fri for konsekvensene av globale klimaendringer.

- For UNDP er det viktig at en klimaavtale også blir en avtale for utvikling, sa Kronprinsen da han på torsdag besøkte Okavango - deltaet. – Det er de fattigste som er mest sårbare for endringene, fordi de ikke har sikkerhetsnett eller buffere som vi har.

UNDP vil bidra til at utviklingsland skal få tilgang til teknologi og finansiering til å utvikle klimavennlig energi og industri – noe som også Norge har lagt vekt på. Norge er en av de største giverne til UNDP.

Besøkte forskningssenter

Før forelesningen i hovedstaden Gaborone, besøkte han byen Maun og forskningssenterert Harry Oppenheimer Okavango Research Centre for å få et innblikk i forskningen på sammenhengen mellom fattigdomsbekjempelse og bevaring av biologisk mangfold i verdens største innlandsdelta. På senteret går forskning og aktivt arbeid i lokalsamfunnene hånd i hånd. Et UNDP-støttet prosjekt megler blant annet mellom turistindustrien og lokale fiskere.

Tusenårsmålene

Siden 2003 har Kronprins Haakon vært goodwill-ambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP. Hans hovedfokus er på Tusenårsmålene.

Kronprinsen har forelest om dette temaet på en rekke utdanningsinstitusjoner i Norge og i utlandet, blant annet på Det statlige universitetet i Ulan Bator på en tilsvarende feltreise til Mongolia i 2008.

Kronprins Haakon forteller om sitt besøk til Botswana 11 - 13 november som goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram, UNDP. (Foto: Ida Fjeldbraaten, Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook