Hopp til hovedinnhold

Verdens økonomiske forum

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon er i sveitiske Davos i anledning årsmøtet til Verdens økonomiske forum. I år feirer forumet 40 år under mottoet ”Rethink, redesign, rebuild”.

27.01.2010

Møtet samler over 2.500 ledere innen politikk, næringsliv og kultur. Onsdag deltok Kronprinsen blant annet på gruppediskusjoner om fellesgoder.

Senere i uken er Kronprins Haakon en av flere som leder gruppediskusjoner om verdier og avsluttende refleksjoner under konferansens siste dag.

Idédugnad

Kronprinsen deltar i Verdens økonomiske forum på grunn av sin rolle i forumets avdeling for ledere under 40 år. Young Global Leaders er de unges viktigste stemme inn i Verdens økonomiske forum. Han var for første gang til stede på møtet i Davos i 2005.

Det siste året har Kronprins Haakon hatt ansvaret for å koordinere de yngre ledernes arbeid med en idédugnad kalt Global Redesign Initiative. Initiativet ble lansert av Verdens økonomiske forum. Målet er finne konkrete løsninger på de store utfordringene i verden.

Konkrete initiativ

3.000 eksperter og ledere har til nå spilt inn til denne prosessen. Arbeidet i Young Global Leaders, som ledes av Kronprinsen, spenner over seks temaer: verdier, styresett, utdanning og ungdom, helse, klima og miljø, og økonomi.

Blant de konkrete initiativene som det jobbes med er:

  • Ed for næringsdrivende med legenes hippokratiske ed som modell.
  • ”Deworm the world” er et prosjekt som har nådd 12 millioner barn bare i 2009.
  • Sammen med to andre har Kronprinsen startet initiativet Global Dignity som til nå har hatt dialog om verdighet med ungdom i over 30 land
  • ”Table for two”. Hver gang du går i kantinen på jobben eller på restaurant og kjøper et sunt ”Table for two”-måltid til deg selv, betaler du litt til et ernæringsrikt måltid til en elev i et utviklingsland
  • ”Best practise” på offentlighetslover

Verdens økonomiske forum

Torsdag deltar Kronprinsen i en paneldebatt som leder av Young Global Leaders’ arbeid med Global Dedesign Initiative. Ordstyrer for panelet vil være Mark Malloch Brown, tidligere UNDP-sjef og Storbritannias tidligere minister for Afrika, Asia og FN.

Øvrige paneldeltakere vil være rådgiver i Det hvite hus, Michael Froman, PepsiCos konsernsjef Indra Nooyi, Jordans statsminister Samir Al Rifai og Singapores utenriksminister George Yeo.

Årets møte i Davos varer fra onsdag 27. til søndag 31. januar.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook