Hopp til hovedinnhold

Neser lukter tulipaner

Prinsesse Märtha Louise åpnet utstillingen ”Neser lukter tulipaner” på Galleri Würth i Nittedal i dag. Utstillingen viser verk av psykisk utviklingshemmede og ser disse i relasjon til verk av etablerte kunstnere.

12.02.2010

I åpningstalen sin stilte Prinsessen spørsmål om hva vår kunnskap om kunsteren har å si for vår forståelse og opplevelse av kunstverket:

- I utstillingen vi snart skal se, vises bilder malt av kunstnere med utviklingshemming i dialog med bilder malt av såkalt etablerte kunstnere. Dette kan bli utfordende. Hvordan vil det vi vet om kunstnerens bakgrunn påvirke opplevelsen av verket? Hvis vi klarer å koble oss fri fra alt vi vet om kunstnernen blir kanskje opplevelsen annerledes. Kanskje får kunsten sitt eget liv, og vi glemmer at den har blitt til med ulike forutsetninger, sa Prinsessen.

Norske kunstnere representert

Tre norske kunstnere med utviklingshemming er også representert ved galleriet i en sideutstilling. Verkene til Herleik Kristiansen, Torstein Nilsen og Wenche Nilsen er en del av Trastad Samlinger i Borkenes. Prinsesse Märtha Louise åpnet galleriet ved Trastad Samlinger i 2000.

Würth-konsernet har en samling på rundt 12 000 katalognummer hovedsakelig nyere europeisk kunst. Bildene kan sees i konsernets 12 gallerier rundt om i Europa.

Foruten kunstvirksomheten er Würth-konsernet engasjert i arbeidslivstrening for mennesker med utviklingshemming og er en viktig støttespiller for Special Olympics Norge, som Prinsessen er beskytter for.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook