Hopp til hovedinnhold

Åpnet Ole Bull-året

I kveld foretok Hennes Majestet Dronningen den offisielle åpningen av Ole Bull 2010. Jubileet markerer at det er 200 år siden fiolonisten og komponisten Ole Bull ble født. Åpningen fant sted under en festforestilling på Den Nationale Scene i Bergen.

12.02.2010

Dronning Sonja understreket Ole Bulls store betydning i åpningstalen sin i kveld:
- Vi feirer nå 200-årsjubileum for en av våre mest betydningsfulle kulturpersonligheter gjennom tidene, sa Dronningen. - Av sin samtid ble han regnet som én av verdens mest berømte fiolinvirtuoser, nest etter Paganini.

Jubileet ønsker å vise fram de mange ulike sidene ved Ole Bull, ikke minst hans posisjon som inspirator for nasjonal kultur og nasjonsbygging på 1800-tallet. Han var en verdenskjent musiker, og hans fremme av norsk folkemusikk bidro også til at Edvard Grieg fikk øynene opp for folkemusikken.

Kveldens festforestilling

Ole Bull grunnla selv Den Nationale Scene i Bergen hvor festforestillingen i kveld finner sted. Teatersjef Bjarte Hjelmeland har regien og opptrer selv med et utdrag fra "Peer Gynt" - en skikkelse Ibsen selv hevdet var inspirert av nettopp Ole Bull.

Det blir musikk fra en rekke ulike genre; Karoline Krüger, Henning Kraggerud og Ragnhild Hemsing, Geir Botnen og Bergen Domkor, rapperen Lars Vaular, Valkyrien Allstars og BIT20 Ensemble. Den store spennvidden reflekterer Ole Bulls eget store mangfold.

Fyrverkeri på fødselsdagen

Det ble en "tjuvstart" på markeringen 5. februar, da Bergen markerte Ole Bulls tohundrede fødselsdag med fyrverkeri, fioliner og rap-musikk på Festplassen. Bursdagen ble også feiret med premiere på teaterleken "Jeg - Ole Bull", med Helge Jordal i tittelrollen. Et utdrag fra stykket ble også presentert under kveldens forestilling på Den Nationale Scene.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook