Hopp til hovedinnhold

Stort potensial for økt samarbeid

Næringslivsinteresser sto i særlig fokus den andre dagen av Kronprinsparets besøk til Malaysia. Norge og Malaysia har tradisjon for samarbeid innen petroleumssektoren, men flere områder kan være aktuelle.

09.03.2010

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon startet dagen med å åpne et seminar om næringslivssamarbeid.

Åpnet næringslivsseminar

Norske selskapers tilstedeværelse i Malaysia er sterkt økende, og da særlig innen olje og gass. I dag er 63 selskap med tilknytning til Norge etablert i landet, og de fleste av disse var representert på seminaret Malaysian – Norwegian Forum of Competence som fant sted i Kuala Lumpur i dag.

I åpningstalen sin, framhevet Kronprinsen det gode samarbeidet mellom Norge og Malaysia innen petroleum, og uttrykte ønske om utvidet samarbeid også på andre områder

Bedriftsbesøk til Petronas

Kronprins Haakon dro fra næringslivsseminaret til et besøk hos nettopp Petronas. Petronas er Malaysias statlige oljeselskap. Fra etableringen i 1974 har det utviklet seg til å bli et større internasjonalt selskap og står i dag for en stor andel av Malaysias inntekter.

Kronprinsen ble tatt i mot av Petronas’ president, Datuk Shamsul Azhar Abbas i Petronas Towers, der han fikk en orientering om virksomheten. Petronas Towers er selskapets hovedkvarter, og da tårnene sto ferdig i 1998 var de med sine 452 meter ansett for å være verdens høyeste.

Talte på seminar om likestilling

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen deltok på et likestillingsseminar i dag, hvor målet var å understreke viktigheten av at kvinner deltar i beslutningsprosesser på høyt nivå, både i privat og offentlig sektor. Seminaret var et forum for å dele erfaringer og se nærmere på hva som legger til rette og hva som hindrer kvinners deltakelse.

Kronprinsesse Mette-Marit understreket viktigheten av en god familiepolitikk som en grunnleggende forutsetning for kvinners deltakelse, og at denne deltakelsen er til fordel for både for enkeltmennesket, for et lands økonomiske utvikling og for samfunnet som helhet:

- Family friendly policies are a prerequisite for women and men to combine work and family. If we are to meet today’s challenges, women and men must be able to take part in family and working life on an equal footing. Family-friendly policy is vital, both for production and for reproduction.

Konkurranse om energisparing

Nye ideer og produkter innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi kan bli vesentlig for framveksten av ulike former for grønn teknologi. DiGi er en av de store mobiloperatørene i Malaysia, og har Telenor som sin største deleier. DiGi’s Deep Green Challenge for Change er en konkurranse som utfordrer studenter til finne energieffektive løsninger for mobilkommunikasjon og fornybar energi til fattige lokalsamfunn.

Kronprinsparet besøkte konferansehallen der bidragene til konkurransen ble presentert, og fikk dele ut premiene til vinnerne av konkurransen.

Kronprins Haakon påpekte hvordan arbeidet for en bærekraftig verden også er en kamp mot fattigdom og ulikhet, og kalte kampen mot klimaendringene tidene største samarbeidsprosjekt:

- Preserving the environment on our planet can be regarded as the greatest team building session the world has ever seen. Everybody has a role to play. We must all pull together, at national and international level, governments and businesses, cities and small communities alike. Then we can hope for a greener future.

Norsk laks på malaysisk vis

Om ettermiddagen overvar Kronprins Haakon en kokkekonkurranse, der studenter ved Berjaya University College of Hospitality konkurrerte om å komponere den beste retten med utgangspunkt i norsk laks.

Malaysia er fortsatt et lite marked for norsk eksport av sjømat. Gjennom denne konkurransen håper Eksportutvalget for fisk å øke malaysiske kokkers bevissthet rundt norsk sjømat og skape framtidige ambassadører for norske råvarer.

Næringslivsmiddag

I kveld er Kronprinsparet til stede på en næringslivsmiddag, der Kronprins Haakon også vil dele ut Young Chef’s Award.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook