Hopp til hovedinnhold

Åpnet utstilling om norsk arkitektur

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen åpnet utstilling om norsk arkitektur i dag morges, før Kronprinsparet besøkte anleggene til Jotun og Aker Solutions. Dette er Kronprinsparets siste dag i Malaysia.

10.03.2010

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen har også deltatt på et seminar om bærekraftig skogbruk og klima i dag.

Arkitektur og natur

Forholdet mellom natur og arkitektur er en rød tråd i utstillingen Kronprinsesse Mette-Marit åpnet i dag morges. Utstillingen presenterer verk av de norske arkitektene Jensen & Skodvin og Jarmund/Vigsnæs. Begge firma har mottatt en rekke priser og utmerkelser ute og hjemme.

”Lost in Nature” presenterer utvalgte verk fra Jarmund/Vigsnæs, alle med en særegen nærhet til naturen og omgivelsene rundt seg.”Works” viser verk av Jensen & Skodvin gjennom bilder og tegninger, kreativ arkitektur i harmoni med norsk natur.

I åpningstalen sin, løftet Kronprinsessen fram både malaysisk og norsk arkitektur, og framhevet viktigheten av inspirasjon på tvers av landegrensene:

- Seeking inspiration from other countries is extremely important. Traditionally, Norwegian architects have travelled widely in order to learn from others. Today, Norwegian architects are also contributing to the international architecture scene through lectures, seminars and exhibitions, and by winning awards and competitions abroad. All the three Norwegian firms I have just mentioned will give presentations at today’s seminar. That will provide an excellent arena for discussions and the exchange of ideas and experiences. I hope it will also contribute to developing a network of Malaysian and Norwegian architects.

Den norske kolonien i Malaysia var også invitert til åpningen av utstillingen, og Kronprinsparet fikk anledning til å møte mange av de over 150 som var møtt fram.

Seminar om skogbruk

Både Norge og Malaysia forvalter store skogområder. Kronprins Haakon var til stede på et lunsjseminar om bærekraftig skogforvaltning og klima før Kronprinsparet sammen besøkte to av de største norske aktørene i Malaysia:

Jotun 25 år i Malaysia

Jotun etablerte seg i Malaysia i 1983 og er i dag en av landets ledende malingsprodusenter. Anlegget Kronprinsen og Kronprinsessen besøkte i dag ligger i Shah Alam, og fungerer som hovedkontor for Asia- og Stillehavsregionen. Det arbeides nå med en oppføringen av en ny fabrikk i Nilai, og en modell av den nye fabrikken ble avduket under besøket.

Kronprinsparet fikk også en presentasjon av nyvinningen Jotashield. Dette er en malingstype som er utviklet for å reflektere varme. Dermed bidrar den til å senke energibruken og minske oppvarmingen i store byer.

Verdens største one-stop subsea-shop

Aker Solutions åpnet sitt produksjonsanlegg for subsea-utstyr i Port Klang i 2007. Anlegget produserer undervannsutstyr både til olje- og gassproduksjon. Det har utviklet seg til å bli et viktig sentrum for subsea i Asia, og har i dag rundt 800 ansatte i Malaysia.

Omvisningen på Aker Solutions var Kronprinsparets siste besøk på reisen til Malaysia. Etter et avsluttende møte med pressen i Port Klang reiser Kronprinsparet nå tilbake til Norge.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook