Hopp til hovedinnhold

Tradisjon i Kollen

I morgen er det klart for nok en Holmenkollsøndag, og tradisjonen tro vil flere medlemmer av Kongefamilien være til stede. Kongefamiliens tradisjoner i Kollen går tilbake til 1906 - og lenger.

16.03.2013

12. mars 1906 stilte Kong Haakon og Dronning Maud for første gang blant de 12 000 tilskuerne til årets Holmenkollrenn. De fulgte rennet fra kongetribunen i tett snødriv. Det ble starten på en tradisjon som har blitt ført videre, først av Kong Olav og senere av Kong Harald.

Oscar II

Kong Haakon var imidlertid ikke den første kongen i Kollen. Da rennet ble flyttet fra Iversløkken til Husebybakken i 1879, var unionskongen Oscar II blant tilskuerne. Han kom tilbake mange ganger i årene som fulgte, også da rennet ble flyttet på nytt i 1892 - til Holmenkollen.

Vinteridrett i norsk identitet

Vinteridrett har en spesiell plass i norsk tradisjon og bevissthet. Da Kong Haakon og Dronning Maud skulle finne seg til rette den første vinteren i Norge 1905-1906, var dette noe de kunne relatere til. Begge likte sport og friluftsliv, og de ville gjerne lære å stå på ski.

Kongens norske adjutant, kaptein Karl Roll, var en dyktig skiløper og han ble Kongefamiliens første lærer. Dessuten var Fridtjof Nansen i ferd med å bli en nær venn, og en mer kyndig veileder kunne ikke Kongeparet få.

1 par Furuski med remmer

Kronprins Olav fikk sine første par ski januar 1906, to og et halvt år gammel. I Hoffets arkiver ligger fakturaen fra Skifabrikant Th. Hansen på ”1 par Furuski med remmer” – hans første par. Det ble anlagt skiløype i Slottsparken, og dertil et lite hopp hvor Kronprinsen kunne leke. 27. februar 1922 hoppet han i Holmenkollen – et hopp på 33 meter.

Kong Olav hadde et livslangt engasjement for idrett og friluftsliv, og skisport i alle former sto sentralt. Han gikk gjerne på ski i marka omkring Oslo i følge med hunden sin, og slik er han også gjengitt av kunstneren Annasif Døhlen i monumentet ”Skiglede” som står i nettopp Holmenkollen.

En levende tradisjon

Den store interessen for sport og idrett har blitt ført videre av Kong Harald, både som utøver og som tilskuer på utallige sportsarrangementer. I 2011 mottok Kongen Idrettsgallaens hederspris for sitt store engasjement.

Da Oslo arrangerte Ski-VM i 1982, var Kong Harald som Kronprins medlem av hovedkomiteen. Kronprins Haakon videreførte tradisjonen under VM i 2011.

Holmenkollrennene 2013

Kong Harald har vært til stede ved årets renn både fredag og lørdag. Fredag hadde Kongen også følge av Prinsesse Astrid, fru Ferner. Til avslutningen i morgen, ventes både Hans Majestet, Hennes Majestet Dronningen og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit.

Et lite klipp fra Kongsseteren viser Dronning Maud med hunden sin, samt Kong Haakon og Kronprins Olav på ski (Fotograf ukjent, Det kongelige hoffs fotoarkiv)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook