Hopp til hovedinnhold

Fokus på næringsliv og klima

H.K.H. Kronprins Haakon holdt foredrag om utvikling og verdighet på Zayed University i dag. Kronprinsen fikk også presentert det banebrytende Masdar-prosjektet, der ett av målene er å bli den første byen i verden som er karbonnøytral og avfallsfri.

13.04.2010

Kronprinsen ankom De forente arabiske emirater (FAE) i går kveld, etter et tett program i Qatar. Norge har hatt ambassade i FAE siden 1994, men dette er første gang et medlem av Kongefamilien er på offisielt besøk her. Besøket markerer den stadig sterkere betydningen Emiratene har som handels- og samarbeidspartner. Om lag 1200 nordmenn er bosatt i Emiratene.

FAE ble etablert i 1971 og består av syv emirater med en stor grad av selvstyre. Abu Dhabi er det største av dem, og har en historie som strekker seg 7.000 år tilbake. I dag foregår en omfattende utbygging og en bevisst satsning på kultur og turisme i tillegg til petroleumsvirksomhet og satsning på fornybar energi.

Foredro på Zayed universitet

Den første posten på dagens program, var foredrag på Zayed-universitetet. Kronprins Haakon holdt sitt foredrag Development and Dignity for 300 frammøtte studenter.

Zayed University ble grunnlagt i 1998 og er i hovedsak et universitet for kvinner, men avdelingen i Abu Dhabi har også mannlige studenter. Det er fem fakulteter her; Kunst og vitenskap, Forretningsvitenskap, Kommunikasjon og media, Utdanning og IT.

Næringsliv og klimautfordring

Norge og Emiratene har mange felles interesser innen utvinning av olje og gass, og etter foredraget deltok Kronprinsen på åpningen av seminaret ”Norge som en teknologipartner i maritim olje- og gassektoren”.

Kronprinsens besøk er et ledd i arbeidet for å styrke kontakten mellom FAE og Norge, både økonomisk og politisk, noe Kronprins Haakon la vekt på i sin tale på seminaret:

We have come with the ambition to further expand relations between UAE and Norway by engaging in a broader dialogue comprising both political issues and stronger commercial ties.”

Kronprinsen la også stor vekt på Emiratenes aktive rolle i arbeidet for å finne globale løsninger på klimautfordringene, og pekte blant annet på Masdar-prosjektet;

Being very concerned about how we as petroleum-producing countries should address the climate challenge, I find that the UAE has taken a lead by launching the Masdar-project. I look forward to receiving more information on this groundbreaking project later today. I can assure you that Norway will work with the UAE on the climate agenda and the renewable energy agenda.

Kronprins Haakon fikk en innføring i prosjektet fra Masdar i ettermiddag.

Masdar by

“Masdar“ er det arabiske ordet for “kilde”, og i Masdar-prosjektet har Abu Dhabi ambisjoner om å bygge den første byen i verden som er både karbonnøytral og avfallsfri. Det legges stor vekt på ulike former for ren energi og avfallsgjenvinning, og målet er at byen skal bli et senter for forskning og utvikling på fornybar energi og bærekraftig teknologi.

Etter planen vil Masdar få en befolkning på 40.000 og være arbeidsplass for ytterligere 50.000. Om lag 1500 virksomheter vil ha tilhold her – de fleste innen salg og produksjon av miljøvennlige produkter.

Prosjektet startet i 2006, og ledes av Abu Dhabi Future Energy Company.

Kjernedelegasjonsmøte

Det har også vært flere møter og samtaler i dag, både mellom Kronprinsen, Sjeik Hamdan bin Zayed Al Nahyan og sjeik Nahyan bin Mubark Al Nahyan og i form av et kjernedelegasjonsmøte på toppnivå mellom norske selskaper og FAE myndigheter i ettermiddag. Styrkede bilaterale relasjoner, politisk og økonomisk, er et hovedtema under møtene.

I kveld avsluttes besøket i Abu Dhabi med gallamiddag.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook