Hopp til hovedinnhold

Bautaen Bjørnson

Hans Majestet Kongen åpnet utstillingen Bautaen Bjørnson i dag. Utstillingen finner sted i Nasjonalbiblioteket, og er en del av Bjørnsonåret 2010. I kveld er både Kong Harald og H.M. Dronningen til stede på jubileumsforestillingen Bjørnson i 100 på Nationaltheateret.

24.04.2010

Nasjonalsangen vår er blant de mest kjente av Bjørnsons verk, og etter at nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein hadde ønsket velkommen, var det nettopp Ja, vi elsker som ble framført. Den norske Studentsangforening sang de første fire versene, før Shabana Rehman overtok og resiterte - og delvis kommenterte - de neste tre. 

Mange fasetter

Bjørnstjerne Bjørnson er en av våre Nobelprisvinnere i litteratur, men han var også svært mye annet. Ikke minst var han engasjert i sin samtid, noe Kongen la vekt på i åpningstalen sin:

- Han kjempet for enkeltmennesker som led urett og for folkegrupper som ikke hadde rettferdig representasjon. Han skrev dikt om det, romaner og teaterstykker. Han var teatersjef og fikk innført norsk som teaterspråk. Han var journalist og redaktør. Han skrev mengder av brev og artikler, og han deltok i de fleste av datidens store diskusjoner.

Åpningen av utstillingen markerer 100-årsdagen for Bjørnsons død:

- Bjørnson valgte seg april. Som en skjebnens ironi valgte april også han. På mandag er det 100 år siden han døde i Paris.

Bjørnson i 100!

I kveld vil Kong Harald og Dronning Sonja være til stede på festforestillingen Bjørnson i 100! på Nationaltheateret. Teateret bebuder en forestilling som vil forsøke å gjenskape bredden, vitaliteten og paradoksene i Bjørnson selv;

"Per-Olav Sørensen og hans kunstneriske team ønsker å omskape Nationaltheatrets store scenerom til Bjørnstjerne Bjørnson. Rommet blir Bjørnstjerne. Hans tanker, hans liv projisert på store flater, i en moderne, digital og gjennomkomponert form. Inne i dette digitale rommet oppstår scener, dialoger, hendelser og fortellinger om Bjørnson og det bjørnsonske." 

(Kilde: Nationaltheateret)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook