Hopp til hovedinnhold

Festspillene åpnet

I dag åpnet Festspillene i Bergen for 58. gang.Tradisjonen tro var det Hans Majestet Kong Harald som sto for den høytidelige åpningen, der også Hennes Majestet Dronningen var til stede.

26.05.2010

Nytt av året, var at den høytidelige åpningen foregår ute på Koengen ved historiske Bergenhusfesting. Her var stilt i stand et stort arrangement, åpent og gratis for alle som ønsket å være til stede.

"Å kunne åpne Festspillene i disse vakre, historiske omgivelser - og med så mange små og store til stede, gir en ny dimensjon til festivalen", bemerket Kongen i sin åpningstale på festningsvollen. Han understreket også Festspillenes posisjon som internasjonal møteplass og en arena som tilbyr opplevelser litt utenom det vanlige:

"Bergen er blitt en møteplass for interessante scenekunstnere og store musikalske stjerner. Det gir publikum anledning til å oppleve noe som man sjelden hører ellers i året – for eksempel alle Bachs Brandenburger-konserter eller alle Bachs cellosuiter på én kveld."

I tillegg til flere taler, preget musikk og dans åpningsarrangementet, som ble avsluttet med "Lydverkeri".

Åpningsforestilling i kveld

I kveld vil Kong Harald og Dronning Sonja være til stede under åpningsforestillingen i Grieghallen. Forestillingen vil være Europa-premieren på orkesterversjonen av Koyaanisqatsi - opprinnelig en kultfilm fra 1982, hvis tittel er et hopi-indiansk ord som betyr "et liv i ubalanse". Verket framføres av Phillip Glass Ensemble og Bergen Filharmoniske Orkester.

Filmen er en visuell reise over byer og landskap hvor forbruk, krig og teknologi står i kontrast til storslått natur. Verket stiller spørsmål ved hva vi har gjort med verden - og med oss selv.


I morgen åpner Dronning Sonja Festspillutstillingen i Bergen Kunsthall.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook