Hopp til hovedinnhold

Eventyrvandring på Vasetstølen

Stølsdrift er viktig i Vestre Slidre, og derfor hadde kommunen lagt møtet med Kongeparet til Vasetstølen. Her fikk DD.MM. Kongen og Dronningen møte både bygdefolk og skikkelser fra eventyrene. I Vang ble det et møte med det flerkulturelle Valdres.

08.06.2010

Med tunet på Vasetstølen som ramme, ble Kongeparet ønsket velkommen til Vestre Slidre. På veien dit, fikk Kongen og Dronningen se flere tablå med kjente skikkelser fra norske folkeeventyr. Det var elever fra den lokale kunstskolen som sto for eventyrtablåene, og som også underholdt på tunet senere. Kulturskolen er svært aktiv, og de aller fleste elevene i grunnskolen her deltar.

Stølsdriften er viktig for melkeprodusentene i området. Men det er også ny næringsutvikling i fjellet, og Kongen og Dronningen fikk se en plan for utvikling og bevaring av fjellheimen. Dronning Sonja kom inn på denne viktige balansegangen i talen sin:

"Hytteutbyggingen skaper arbeidsplasser og gir grunnlag for vekst, samtidig som hytteeierne får anledning til å bruke fjellet som rekreasjonssted med de kvaliteter det gir. I denne sammenhengen er det viktig å finne den riktige balansen mellom utbygging og bevaring. Også de kommende generasjonene fortjener å kunne nyte den samme livskvalitet og nærhet til naturen."

Kong Harald og Dronning Sonja fikk også servert lunsj på Vasetstølen. Her vanket det ordentlig valdreskost: Majell - betasuppe på valdresvis.

Det flerkulturelle Valdres

Vang kommune hadde valgt å fokusere på det flerkulturelle i sitt møte med Kongeparet. Etter en stopp ved Vangsteinen, en rikt dekorert runestein som antas å være fra første halvdel av 1000-tallet, kom Kongen og Dronningen til Vangstunet. Her ble de møtt med langeleik og afrikansk tromme, traktert av henholdsvis Solveig Vatn Weisser og Jeba Tellewayan.

I biblioteket møtte Kong Harald og Dronning Sonja en flerkulturell gruppe og fikk høre om deres liv i Valdres. En fotoutstilling med Nils Rogn som fotograf viste Kongeparet glimt fra hverdagslivet i Vang.

I talen sin, pekte Kongen på at en svært stor del av folket i Vang var blant dem som utvandret til Amerika.

Mange som er født i Vang har derfor opplevd å være innvandrer i et nytt land, og erfart hvor krevende dette kan være. Bedre enn de fleste er denne kommunen kanskje i stand til å møte andre som er på flyttefot for å skape et bedre liv for seg selv og sine, sa Kong Harald.

Kongen og Dronningen fikk også besøke Høre stavkirke under besøket i Vang. Basert på runeinskripsjoner i taket, som blant annet viser til slaget på Kalvskinnet i 1179, er kirken datert til å være fra rundt 1180. Tekniske funn støtter opp om denne dateringen. Hans Tingelstad viste Kongeparet omkring i stavkirken.

Mottakelse

I kveld inviterer Kongen og Dronningen til mottakelse på Nythun Høyfjellstue, og i morgen reiser Kongeparet og følget deres videre til Sør-Aurdal.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook