Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i Sør-Aurdal

I dag avsluttet Deres Majesteter Kongen og Dronningen sin fylkestur i Oppland med besøk til Bagnsmoen og Hedalen i Sør-Aurdal. Det ble både vandring på Vangen, fesjå og spel på Kongeparets siste dag i Valdres.

09.06.2010

Men først la Kong Harald blomster ved bautaen over de falne under 2. verdenskrig. Det sto harde kamper her under felttoget i 1940, og 46 norske soldater falt. Kong Olav innviet Bagnsbergatn som nasjonalt krigsminne i 1986.

Etter høytiden ved monumentet, fikk Kongparet se Spelet om Vangen. Tusenårsspelet ble skrevet og fortalt av Gudbjørg Fønhus Stensrud - datter av Mikkjel Fønhus. Forfatteren Fønhus kom nettopp herfra, og Kong Harald berømmet hans vakre naturskildringer i sin tale på Bagnsmoen.

Vandring på Vangen

Deretter ble det vandring på Vangen, der Dronning Sonja plantet et tre. Kongeparet gjorde også flere stopp på vandringen, både ved håndverksboden til Bente Lundstein Viken og Mikael Bang og hos Svein Erik Wold, som viste frem husdyr. Hos Britt Lundelien fikk Kongen og Dronningen smake den lokale Eina-pølsa. Skole- og barnehagebarn var også med på Vangen, og de hadde med tegninger og en bok om kampene i Bagn som gave til Kongeparet.

Bautahaugen i Hedalen

Ved Bautahaugen i Hedalen er det reist et minnesmerke over hedøler som deltok i kampene i Slesvig-Holstein mellom 1808 og 1814. Kong Harald la ned blomster på bautaen da Kongeparet kom til Hedalen i ettermiddag.

Her finnes også en Kongestein og et Dronningbord fra 1905. Kongen og Dronningen skrev sine navnetrekk på et ark, slik at signaturene deres senere kan overføres til kobberplater som festes til stein og bord.

Besøket i Hedalen avsluttet Kongeparets fylkestur til Oppland og Valdres.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook