Hopp til hovedinnhold

Varm mottakelse i Mecklenburg-Vorpommern

Det var god stemning da Tysklands forbundskansler Angela Merkel i formiddag tok i mot Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit på det gamle torget utenfor rådhuset i Stralsund.

12.06.2010

Det hører til sjeldenhetene at den tyske forbundskansleren er vertskap for personlige gjester, slik hun er for Kronprinsparet denne helgen.

– Dette viser hvor dype forbindelseslinjer det er mellom våre folk og land, sier ambassadør Sven Erik Svedman. Tyskland er Norges viktigste partner i Europa og nordmenn gjenoppdager Tyskland, sier Svedman.

Mottakelse i Stralsund

Det var folkefest da forbundskansler Angela Merkel tok i mot Kronprinsparet foran rådhuset i Stralsund. Barnekoret fra byens musikkskole sang og spilte under seremonien der Kronprinsparet signerte byens gjestebok, den såkalte ”gylne bok”. Det gamle torget var en fin ramme om mottakelsen, og Kronprinsparet og kansleren tok seg god tid til å hilse på de mange som var møtt fram.

Det historiske senteret i Stralsund står på UNESCOs verdensarvliste, både for sin arv fra hansatiden og på grunn av forsvarsverkene som ble reist i perioden da byen tilhørte Sverige.

Inne i rådhusets i Löwenscher- sal, ventet 150 av byens borgere på gjestene. Både næringsliv, politikk og frivillig sektor var representert på mottagelsen, og Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit fikk hilse på mange av dem.

Det var en rekke taler under arrangementet – både delstatsminister Erwin Sellering og Stralsunds ordfører, Alexander Badrow holdt hilsningstaler. Deretter talte Angela Merkel og Kronprinsen, som blant annet kunne fortelle at han og Kronprinsessen hadde tilbrakt en del av bryllupsreisen sin i Tyskland;

- Wir haben viele gute Erinnerungen an Erlebnisse in Deutschland. Schon unsere Hochzeits¬reise begann hier. Nach der Ankunft in Dänemark mit dem Königsschiff fuhren wir mit dem Auto durch Deutschland – wo wir zwei Tage blieben und dann in die USA weiterreisten – ohne dass so viele davon wussten. Danach sind wir viele Male in Deutschland gewesen – offiziell und auch privat – und wir haben Freunde, die hier leben und arbeiten.

St. Nicolais

Besøket i Stralsund ble avsluttet med omvisning i rådhuskirken St. Nicolais. Kirken ligger på det gamle torget, og var byens hovedkirke i hansatiden. Handelsfolk og sjømenn kom hit, noe navnene på alterne vitner om – et av dem er oppkalt etter sjøfarere fra Bergen. Presten Hanns-Peter Neumann var Kronprinsparets guide i kirken, og kunne blant annet vise dem et ikon med bilde av Olav den Hellige.

Etter omvisningen tente Kronprinsparet og Angela Merkel lys og mottok prestens velsignelse.

Spasertur i Binz

Fra Stralsund reiste Kronprinsparet og kansler Merkel til badebyen Binz, som ligger ytterst på øya Rügen i Østersjøen. Rügens lange sandstrender gjør øya til et populært feriemål for mange.

Etter lunsj på en lokal restaurant, tok Kronprinsparet og forbundskansleren en spasertur langs strandpromenaden. Mange av byens innbyggere og badegjester hadde møtt fram for å hilse dem. Spaserturen endte på byens pir, med en storslått utsikt både utover havet og innover mot byen.

Om bord M/S Nordwind

Fra Binz reiste følget videre til Sassnitz - en liten havneby med båt og togforbindelse til Trelleborg i Sverige.

Etter en kort spasertur på moloen entret følget M/S Nordwind. Her fikk Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit og Angela Merkel rikelig tid, både til å snakke sammen og til å beundre naturen fra skipets øverste dekk. Rügenkysten er særlig kjent for sine hvite klipper.

Turen med M/S Nordwind var siste punkt på programmet, og da skipet kom tilbake til kai, tok Kronprinsparet avskjed med forbundskansleren.

Kronprinsparet på besøk hos forbundskansler Angela Merkel i Tyskland (Foto: NRK, pool. Innledende stillbilde: Sara Johannsessen, Scanpix)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook