Hopp til hovedinnhold

Flåklypa Grand Prix 35 år

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var til stede på jubileumsvisningen av Flåklypa Grand Prix på Klingenberg kino i Oslo i dag. Det var også barna i Kronprinsfamilien - Marius, Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus.

28.08.2010

«Sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger Flåklypa, ei lita fjellbygd under himmelhvelvingen. Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen TV-sender. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør og bygdeoriginal «Reodor Felgen» og hans to assistenter

Slik åpner Flåklypa Grand Pris, og i dag er det nøyaktig 35 år siden filmen hadde premiere på Klingenberg kino. Siden da har det blitt solgt omlag 5,5 millioner kinobilletter i Norge, noe som gjør Ivo Caprinos anmiasjonsfilm til den største norske filmsuksessen noen sinne.

I anledning jubileet, har Caprino Studios nyrestaurert filmen i High Definition bredformat og nymixet lyd, og publikum kan nå oppleve Kjell Aukrusts fantastiske persongalleri i HD for første gang.

De som var med

En av de sentrale "karakterene" i filmen, bilen Il Tempo Gigante, var på plass utenfor Klingenberg i dag, og barna fikk prøvesitte Norges mest kjente racerbil.

Mange kjente skuespillere ga stemmer til dukkene i filmen, så som Wenche Foss,  Toralv Maurstad,  Leif Juster, Kari Simonsen, Frank Robert, Rolf Just Nilsen, Per Theodor Haugen og Harald Heide Steen jr.

Både Wenche Foss, Toralv Maurstad, Per Theodor Haugen og Kari Simonsen var blant gjestene som så jubileumsforestillingen i dag. Det var også andre av dem som var med å skape filmen og Il Tempo Gigante. Ikke minst var familiene Aukrust og Caprino representert, og representanter for regjeringen var også til stede. 

Ridder av St. Olavs Orden

I 1989 ble Ivo Caprino utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. Utnevnelsen var en anerkjennelse for hans nyskapende innsats i norsk film.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook