Hopp til hovedinnhold

Et stykke Sverige i Norge

Deres Majesteter Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia av Sverige var sammen med Deres Majesteter Kongen og Dronningen til stede under markering av nasjonalgaven Voksenåsens 50-årsjubileum i dag.

01.10.2010

Voksenåsen i Oslo er Norges nasjonalgave til Sverige som takk for hjelpen under 2. verdenskrig og under gjenoppbyggingen som fulgte. Daværende statsminister Einar Gerhardsen overrakte eiendommen på over 30 mål til statsminister Tage Erlander i 1955.

På Voksenkollen, 501 meter over havet, skulle det svenske og det norske flagget vaie side om side. Stedet ble opprinnelig kalt Svenskhemmet Voksenåsen og skulle være et sted hvor det svenske folk skulle få oppleve Norge. Bygningen offisielt åpnet den 2. oktober i 1960.

Offisiell mottakelse

De kongelige ble tatt imot av ledelsen ved Voksenåsen, hvorpå de hilste på den svenske statsråden Christina Husmark-Pehrson og statsråd Rigmor Aasrud. Til stede var også den svenske ambassadøren i Oslo, den norske ambassadøren i Stockholm og Oslos varaordfører.

Festforestilling og historisk tablå

Etter lunsjen var det festforestilling i Einar Gerhardsen-salen med hilsningstaler fra de to statsrådene og Oslos varaordfører.

Tidsvitner som representerer det historiske grunnlaget for nasjonalgaven fortalte sine historier; Odd Kjus fortalte om et døgn i Sachsenhausen. Grethe Frydenlund fortalte om hvordan det var å være flyktning i Sverige og Wanda Hjorth Heger om det å være internert – på utsiden. Thor Hofsbro fortalte om polititroppenes hjemkomt og Finn Erik Vinje om den såkalte svenskesuppen.

Det var kunstriske innslag med Barratt-Dues juniororkester og sanggruppen med det passende navnet ”Queendom”.

Historien forplikter

Det svenske og det norske Kongeparet fikk også en orientering om Voksenåsens Dag Hammarskjöld-program og Afrika Empowered Women - Women for Change i Zambia.

Kunstutstillingen Grensesløs

Etter festforestillingen foretok Dronningene den offisielle åpningen av Voksenåsens jubileumsutstilling "Grenseløs", hvor flere kjente svenske og norske kunstnere har stilt ut sine verk.

Det var kurator Kristin Jorfald som guidet de Kongelige gjennom utstillingen.

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook