Hopp til hovedinnhold

900 frivillige for verdighet

Om to dager markeres Global Dignity Day på nærmere 200 videregående skoler over hele landet. H.K.H. Kronprinsen holdt i dag foredrag for ansatte i Norges idrettsforbund som skal delta som frivillige veiledere for elevene.
18.10.2010

Idretten har satt seg som mål å stille med opptil 100 frivillige veiledere. En rekke andre frivillige organisasjoner er også med på dagen, som markeres i over 40 land verden over. Til sammen deltar ca 900 frivillige på Dignity Day i Norge.
 

Hva er en Dignity Day?

En Dignity Day er et undervisningsopplegg på to timer hvor elevene diskuterer begrepet verdighet. Sentralt i opplegget er elevenes verdighetshistorier om hvordan de selv eller andre har bidratt positivt og løftet andre mennesker.

Mer informasjon om hvordan en slik dag forgår og bakgrunn for initiativet er tilgjengelig via pekeren til høyre.
 

Verdier viktig for Idretten

Generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund pekte på at norsk idrett har mye til felles med Global Dignity. Verdiarbeid er en grunnplattform i idrettsarbeidet på alle nivåer, ikke minst kommer dette til uttrykk i verdidokumentene Idrettens barnebestemmelser og Bestemmelser om barneidrett.

Under foredraget på Idrettens Hus på Ullevål stadion delte Kronprins Haakon sine erfaringer som veileder og snakket om bakgrunnen for Global Dignity. Kronprinsen er en av initiativtakerne til organisasjonen som ble stiftet i 2006 og har som mål å fremme den universelle retten alle mennesker har til å leve et verdig liv.
 

20. oktober er Global Dignity Day

20. oktober deltar Kronprins Haakon på Global Dignity Day på Bodø videregående skole i Nordland sammen med en annen av initiativtakerne, den finske filosofiprofessoren Pekka Himanen.

Kronprinsesse Mette-Marit deltar på Dignity Day på Sogn videregående skole i Oslo.


Global Dignity Day arrangeres nå for tredje år på rad.

Fakta

Fem prinsipper for verdighet

Som et utgangspunkt for samtale om hva verdighet betyr for den enkelte av oss, har Global Dignity definert fem verdighetsprinsipper:

  1. Alle mennesker har rett til å leve et verdig liv
     
  2. Et verdig liv er å kunne bruke sine ressurser som menneske. En forutsetning for dette er å ha tilgang til helsetjenester, utdanning, inntekt og sikkerhet
     
  3. Verdighet er å ha frihet til å ta avgjørelser og treffe valg som berører eget liv – og oppleve at denne rettigheten blir møtt med respekt
     
  4. Verdighet bør være det styrende prinsipp for alle handlinger
     
  5. Vår egen verdighet er gjensidig avhengig av andres verdighet

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook